Politika

Kancelarija za KiM: Petkoviću ponovo zabranjena poseta Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2021

-

10:55

Kancelarija za KiM: Petkoviću ponovo zabranjena poseta Kosovu i Metohiji
Kancelarija za KiM: Petkoviću ponovo zabranjena poseta Kosovu i Metohiji - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti privremenih institucija u Prištini zabranile su direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da poseti južnu srpsku Pokrajinu, što je treća po redu zabrana Prištine glavnom srpskom pregovaraču u tehničkom dijalogu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako se navodi, zabrana Petkoviću, uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, "dodatno pokazuje nespremnost Prištine da normalizuje odnose sa Beogradom", i predstavlja, navodi se, "flagrantno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama zvaničnika".

"Ta zabrana i protivpravno ponašanje Prištine biće svakako tema predstojećih razgovora u Briselu, posebno imajući u vidu da je poseta uredno i na vreme najavljena u skladu sa sporazumom", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ocenjuje da je posebno neosnovano obrazloženje privremenih institucija da je razlog za zabranu posete polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici tokom prethodne posete Petkovića, jer, kako se navodi, ne postoji način da iko zabrani zvaničnom Beogradu da pomaže svom narodu u pokrajini.

Direktor Petković je danas i sutra trebalo da boravi na KiM i obiđe nekoliko privrednih subjekata gde je država Srbija obezbedila nova radna mesta, kao i da poseti više socijalno ugroženih porodica i uruči pomoć, saopštila je Kancelarija za KiM.

Komentari (0)

Srbija