Politika

Picula: Srbija ne može biti amnestirana u događajima u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2021

-

10:03

Picula: Srbija ne može biti amnestirana u događajima u Crnoj Gori
Picula: Srbija ne može biti amnestirana u događajima u Crnoj Gori - Copyright EPA/IGOR KOVALENKO

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula izjavio je da ne isključuje mešanje Srbije u sve što se moglo videti na Cetinju, da su sve strane ambasade i međunarodne organizacije u Podgorici na vreme upozoravale šta se može dogoditi tokom ustoličenja mitropolita Joanikija što je, kako navodi, događaj koji je prevazišao verske okvire.

"Treba naglasiti da Srbija u svemu ovome ne može biti amnestirana, odnosno pratimo jednu vrstu pritiska na Crnu Goru koja je naravno režirana od Beograda i ja bih rekao da je jedan dobar deo odgovornosti za stanje u kome se nalazi danas Crna Gora mora biti pripisana Beogradu, pogotovo onom delu crnogorske političke scene koji je pod direktnim uticajem Beograda i generalno rečeno, politizovana crkva i klerikalizovana politika ne mogu biti promotori ideja koje formalno zagovaraju", rekao je Picula za televiziju Nova M, prenosi portal RTCG.

Picula je naglasio da su sve strane ambasade i međunarodne organizacije Podgorice upozoravale šta se može dogoditi, ali je opet izostao, kako navodi, "dogovor unutar kuće".

"I Evropski parlament i Evropska unija su upozoravale da je reč o pravoj eskalaciji sukoba koji može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost Crne Gore. Međutim nije na međunarodnoj zajednici da vodi politiku u Crnoj Gori, to moraju voditi oni koji su izabrani od naroda, koji dakle imaju odgovornost za sprovode određenu politiku, mislim naravno ne samo na vlast, mislim i na opoziciju. Prema tome mogućnost intervencije sa strane EU je izuzetno ograničena", naveo je Picula, kojije hrvatski evroparlamentarac.

Rekao je i da je skeptičan kada je reč o dijalogu vlasti i opozicije.

Njemu se, kazao je čini da je međutim, jedno drugo pitanje meni se čini važnje, a to je koliko unutrašnjih političkih razlika Crna Gora može podneti, da te političke razlike koje se samo gomilaju, a ne otklanjaju, ne blokiraju razvoj zemlje, odnosno put prema članstvu.

"Dakle unutrašnje krvarenje nije dobro, meni se čini da ovoga trenutka Crna Gora se ne nosi dobro sa svojim unutarnjim podelama i to je ono što doista može imati efekta na međunarodni položaj”, rekao je, između ostalog Picula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija