Region

Predstavnici EP: Crna Gora da garantuje pravo na mirna okupljanja i poštuje verska prava građana

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2021

-

13:07

Predstavnici EP: Crna Gora da garantuje pravo na mirna okupljanja i poštuje verska prava građana
Predstavnici EP: Crna Gora da garantuje pravo na mirna okupljanja i poštuje verska prava građana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i šef Delacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik osudili su u zajedničkom saopštenju nasilje do koga je došlo tokom vikenda, a u vezi za inauguracijom miropolita Joanikija.

"Pratili smo događaje tokom vikenda u Crnoj Gori sa velikom zabrinutošću. Crna Gora mora da ispuni svoju obavezu i garantuje pravo na slobodna mirna okupljanja i pravo na slobodu govora, ali i da poštuje različita verska prava svojih građana", navode u saopštenju Picula i Bilčik.

Tanjug/Zoran Žestić

Vladimir Bilčik

Predstavnici EP zaduženi za Crnu Goru naglašavaju da je u pitanju država koja je kadidat za članstvo u EU, gde politički i verski lideri imaju "posebnu odgovornost" da svoje odluke usklađuju sa većinskom podrškom koju građani daju pristupanju EU.

"Apelujemo na sve aktere da aktivno doprinesu spuštanju napetosti u društvu i podrže opredeljenje Crne Gore ka modernom, demokratskom, multikonfesionalnom i multietničkom društvu. Politizacija neke od vera nije u skaldu sa reformskim procesom Crne Gore i uspešnom pristupanju EU", navodi se u saopštenju.

EPA/IGOR KOVALENKO

Tonino Picula

Picula i Bilčik zaključuju da se politizacija jednog od verskih ubeđenja u zemlji loše odražava na međunarodne pozicije Crne Gore i dugu istoriju mirnog suživota ljudi različitih verskih i nacionalnih opredeljanja.

Juče je u Cetinjskom manastiru ustoličen je novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Putevi do Cetinja bili su blokirani, a demonstranti koji su se protivili ustoličenju sukobili su se s policijom koja je ispaljivala suzavac i šok-bombe. U sukobima, prema informacijama koje su objavile podgoričke Vijesti, povređeno je 60 ljudi. 

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije su sukoba i blokada na putevima na Cetinje iz Podgorice stigli helikopterom, a Joanikije je posle ustoličenja rekao da su podele veštački izazvane i da će biti potrebno mnogo vremena da se one uklone.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa