Politika

Potpredsednica poljskog parlamenta: Podrška za Srbiju na putu ka EU, Orlić: Spremni da otvorimo dva klastera

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2021

-

10:07

Potpredsednica poljskog parlamenta: Podrška za Srbiju na putu ka EU, Orlić: Spremni da otvorimo dva klastera
Potpredsednica poljskog parlamenta: Podrška za Srbiju na putu ka EU, Orlić: Spremni da otvorimo dva klastera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas, u prisustvu Poslaničke grupe prijateljstva sa Poljskom, sa potpredsednicom parlamenta Poljske Malgožatom Gosjevskom, i tom prilikom rekao da je naša zemlja u potpunosti pripremljena za otvaranje još dva klastera u pregovorima o članstvu Srbije u EU, što bi moglo da se dogodi do kraja godine.

Orlić je naglasio da je punopravno članstvo Srbije u EU osnovni strateški cilj naše zemlje, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

"Na tom putu smo uradili veliki i ozbiljan posao i savesno i odgovorno pristupamo poslu koji je pred nama. Standardno smo mi ti koji prednjačimo u tom poslu, uvek smo bili više pripremljeni nego što smo dobijali saglasnost za otvaranje novih klastera", rekao je Orlić.

Kaže da je Srbija u potpunosti pripremljena za otvaranje još dva klastera i da smatra realnim da ona budu otvorena do kraja godine, kao i da od partnera očekuje podršku u tome.

"To bi smo smatrali fer i poštenom evaluacijom onoga što je Srbija postigla", rekao je Orlić.

On je zahvalio Poljskoj na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu i izrazio nadu da na nju može da računa i u budućnosti.

Ipak, kako kaže, dijalog između Beograda i Prištine ostaje otežavajuća okolnost.

"Priština sabotira dijalog"

Srbija Kosovo i Metohiju smatra sastavnim delom svoje teritorije, neće odustati od traganja za kompromisnim rešenjem tog pitanja, dodao je on.

"Dijalog, međutim, ne daje nikakve rezultate zbog ignorantskog i saboterskog pristupa Prištine. Oni ne žele nikakav dijalog i ne libe se da to otvoreno kažu. Formiranje Zajednice srpskih opština, kao najvažnije stavke Briselskog sporazuma, još nije ispunjena. Složićete se da to dovodi u pitanje i kredibilitet EU, kao garanta pomenutog dogovora", konstatovao je Orlić.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Poljske, Orlić je naglasio da postoji dosta prostora za njeno unapređenje. Iskoristio je priliku da potpredsednicu poljskog parlamenta pozove da svojim kolegama i saradnicima prenese da je Srbija trenutno najpogodnija zemlja za strane investicije.

"Veoma smo ponosni što se godišnji rast našeg bruto domaćeg proizvoda iz godine u godinu nalazi u samom vrhu rezultata koji se beleže u Evropi", rekao je Orlić.

Kaže da Srbija beleži i rekordan broj stranih investicija, a da će inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića Otvoreni Balkan dovesti do formiranja jedinstvenog tržišta i time pokrenuti ceo region, a takođe učvrstiti dobrosusedske odnose.

"Poljska spremna za pruži pomoć u procesu EU integracija"

Potpredsednica parlamenta Poljske izrazila je zahvalnost zbog mogućnosti susreta sa kolegama iz Narodne skupštine.

Istakla je veliku zainteresovanost za jačanje međuparlementarne saradnje i naglasila da je Poljska spremna da pruži svu pomoć i bogato iskustvo koje ima u procesu evropskih integracija.

"Rado ćemo svoja iskustva podeliti sa vama. To možemo raditi putem komisija i parlamentarnih kancelarija, ali takođe može biti veoma značajna saradnja na nivou lokalnih samouprava", rekla je Gosjevska.

Ona je naglasila da projekti kao što su npr. partnerski gradovi daju veoma dobre rezultate i izrazila veoma pozitivan stav po što čvršćem povezivanju dve zemlje.

Tom prilikom je dodala da u Poljskoj postoji veliko interesovanje za Srbiju i da to treba razvijati.

Gosjevska je naglasila da su joj informacije koje je dobila od potpredsednika Orlića po pitanju Kosova i Metohije veoma značajne i korisne i istakla da Poljska niti ima, niti održava diplomatske odnose sa tzv. državom Kosovo, kao i da je poljski narod više puta izražavao svoju podršku Srbiji po tom pitanju.

Orlić je iskoristio priliku da gošću upozori na novi talas pritiska da tzv. Kosovo dobije članstvo u međunarodnim organizacijama, između ostalog i u Unesku, što je nazvao svojevrsnim paradoksom s obzirom da je upravo delovanjem prištinskih institucija, ugroženo pravoslavno hrišćansko nasleđe na Kosovu i Metohiji.

''Štitićemo svoje interese i svoju državu na svakom mestu, za to pravo smo se izborili. I takav naš stav predstavlja okosnicu snažne državne politike koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sprovodi naša vlada i snažno podržava naša Narodna skupština'', zaključio je Orlić.

Komentari (0)

Srbija