Politika

Otvaranje ratnih arhiva OVK - šta je dogovoreno i zašto prištinski pregovarač dobija oštre kritike na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2021

-

19:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Još zvanično nije potvrđeno da li je u Briselu, tokom poslednje runde tehničkih razgovora između Beograda i Prištine, dogovoreno međusobno otvaranje arhive dve strane, pa i otvaranje arhive OVK. Ipak, zbog toga prištinski pregovarač na Kosovu dobija oštre kritike.

Petar Petković, glavni pregovarač iz Beograda iskoristio je dvogodišnjicu od sahranjivanja posmrtnih ostataka porodice Šutaković čiji su posmrtni ostaci pronađeni u jednoj od masovnih grobnica na Kosovu da podseti i da potvrdi da je jedna od dogovorenih stvari 7. i 8 septembra otvaranje arhiva Oslobodilačke vojske Kosova.

Na svom tviter nalogu Petković je napisao da je Bunker poslednja masovna grobnica čiju lokaciju je Priština dozvolila da se pretraži. Dalje je naveo da Srbija traži da se otvori još devet lokacija jer "porodice zaslužuju istinu, a žrtve mir".

Suština kritika koje trpi glavni prištinski pregovarač Besnik Bislimi, nazire se u tvitu novinara Berata Bužale, koji kaže da je Bislimi otputovao u Brisel uz obećanje da od sada neće dozvoliti ulazak srpskih automobila na Kosovo, a da se "vratio na Kosovo uz obećanje koje je dao Srbiji da će predati arhive OVK kako bi ih iskoristili protiv Tačija, Veseljija, Selimija koje čeka suđenje u Hagu".

U odgovoru na ovakve tvrdnje predsednik kosovske komisije za nestala lica Anil Hoti je u opširnom postu na svom fejsbuk nalogu napisao da je ponuđena puna saradnja i da je pozvan gospodin Miroslav Lajčak "za puni pristup kosovskim državnim arhivama", kako bi se otklonile sumnje u vezi sa navodnim "pronalaskom arhive OVK".

Detaljnije o ovoj temi pogledajte u "Kocki" MIloša Milića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija