Politika

Dačić o pravima svojine Cetinjskog manastira: Plan u Crnoj Gori je bio da se svetinje otmu od SPC, to nas ne iznenađuje

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2021

-

11:34

Dačić o pravima svojine Cetinjskog manastira: Plan u Crnoj Gori je bio da se svetinje otmu od SPC, to nas ne iznenađuje
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Inicijativa da se prava svojine Cetinjskog manastira prenesu na Crnogorsku pravoslavnu crkvu prikazuje pravu sliku situacije u Crnoj Gori, izjavio je predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je dodao i da to pokazuje da su litije bile opravdane, odnosno da je postojala namera crnogorskih vlasti da otmu jedan broj svetinja od Srpske pravoslavne crkve.

Dačić za TV Pink kaže da je trebalo da se svetinje otmu od SPC i daju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i dodao da ta inicijativa i ne iznenađuje političko rukovodstvo u Srbiji.

"Bilo je takvih inicijativa i pre 20 godina", kazao je Dačić.

Dodaje da je, do sada, Cetinjski manastir bio u vlasništvu lokalnih vlasti koje su smatrale da to mogu da daju CPC.

Ukazao je na vekovnu istoriju tog manastira, ali i na to da se u taj manastir dolazilo na poklonjene mitropolitima crnogorsko - primorskim SPC, kao i da je čak i sadašnji predsednik Crne Gore Milo Ðukanović dolazio na poklonjenje mitropolitu Amfilohiju.

"Oni udaraju na svoju istoriju", kazao je Dačić.

"Erdogan će doprineti smirivanju tenzija u BiH"

Jedna od važnijih poruka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana je da je spreman da lično doprinese smirivanju tenzija u BiH, rekao je Dačić.

On je dodao da je u Turskoj dogovoreno da se poboljša parlamentarna saradnja parlamenata dve zemlje.

Naglasio je da je tokom sastanka sa turskim predsednikom razgovarao i o predstojećem susretu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Erdogana u Istanbulu u subotu, ali i da su se saglasili u vezi opredeljenja za dalji nastavak saradnje dve zemlje.

Kako je rekao, spoljno-trgovinska razmena između dve zemlje iznosi više od milijardu i 300 miliona dolara, a Erdogan je izjavio da mu je cilj da dostigne dve milijarde.

Takođe, ukazao je i na to da trenutno 400 turskih kompanija radi u Srbiji.

Prema rečima Dačića, kapitalni projekat za turskog predsednika je auto-put Beograd Sarajevo za koji je rekao, kako je preneo Dačić, da od tog projekta neće odustati, kao i da će uticati na ljude u BiH koji su se "malo bunili" protiv toga.

Komentari (0)

Srbija