Politika

Lajčak u Beogradu 20. i 21. septembra, najavljen sastanak sa Vučićem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2021

-

11:35

Lajčak u Beogradu 20. i 21. septembra, najavljen sastanak sa Vučićem
Miroslav Lajčak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja otvorena na Zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 20. do 21. septembra, prenosi EU info.

Kako se navodi, tokom posete Beogradu Lajčak će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predstavnicima međunarodne zajednice u Beogradu, predstavnicima poslovne zajednice i civilnog društva.

Specijalni predstavnik Evropske unije planira da razgovara o trenutnoj situaciji u vezi sa primenom sporazuma postignuthih u procesu dijaloga i o napretku u pregovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Lajčak trenutno u Prištini

Podsetimo, Miroslav Lajčak trenutno boravi u poseti Prištini. On je na Kosovo stigao 15. septembra, kada se sastao sa predstavnicima misije Evropske unije i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Takođe, sastanak je održao i sa predsednikom Skupštine u Prištini Glaukom Konjufcom.

Lajčak je sledećeg dana razgovarao i sa predsednikom i potpredsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i Igorem Simićem, a teme razgovora bile su  dijalog Beograda i Prištine, neprimenjivanju sporazuma iz Brisela i presuda predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću.

On se danas oglasio i na Tviteru, nakon sastanka sa poslovnom zajednicom na Kosovu.

"Pozdravio sam njihov pristup orijentisan ka rešenjima i praktičan pristup izazovima. Razgovarali smo o potencijalima i pozitivnim uticajima normalizacije odnosa između Kosova i Srbije na ekonomski razvoj Kosova i regiona", naveo je Lajčak.

 

 

Specijalni izaslanik EU za dijalog je u Beogradu u Prištini boravio i u junu uoči sastanka sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem u Briselu. Nakon tog sastanka nije bilo značajnijeg pomaka u dijalogu. Odražni su sastanci na tehničkom nivou, a za sada nije najavljen novi sastanak Vučića i Kurtija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija