Politika

Rakić i Simić razgovarali s Lajčakom o problemima Srba na KiM, neprimenjivanju sporazuma i presudi Todosijeviću

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2021

-

17:43

Rakić i Simić razgovarali s Lajčakom o problemima Srba na KiM, neprimenjivanju sporazuma i presudi Todosijeviću
Rakić i Simić razgovarali s Lajčakom o problemima Srba na KiM, neprimenjivanju sporazuma i presudi Todosijeviću - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić razgovarali su sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o dijalogu, neprimenjivanju sporazuma iz Brisela i presudi predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću.

Kako se navodi u saopštenju Srpske liste, Rakić i Simić su tokom sastanka istakli da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da se sva otvorena pitanja, moraju rešavati isključivo putem dijaloga.

U razgovoru sa Lajčakom oni su iskazali nezadovoljstvo kada je u pitanju sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu, posebno stavljajući akcenat na sporazume iz oblasti energetike i pravosuđa, kao i formiranju Zajednice srpskih opština.

"Nesprovođenje sporazuma iz Brisela najviše šteti narodu na Kosovu i Metohiji, i ta se situacija mora što pre promeniti ukoliko težimo ka međusobnom poverenju i pomirenju", poručili su Rakić i Simić.

Lajčaku su preneli i da su posebno nezadovoljni presudom Ivanu Todosijevuću kojom je, kako su naglasili, neosnovano osuđen na dve godine zatvora čime je prekršen sporazum o pravosuđu, ali i osnovni postulat demokratije i vladavine prava, "a to je sloboda govora, temelj vrednosti Evropske unije".

U saopštenju se napominje da se ovom neosnovanom presudom uvodi verbalni delikt za Srbe na prostoru KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija