Politika

Vučić: Do kraja godine očekujem Erdoganovu posetu Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2021

-

12:36

Tanjug • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Presednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i najavio njegovu posetu Srbiji.

"Do kraja godine uslediće zvanična poseta Erdogana Srbiji i to će biti prilika da dodatno razgovaramo o važnim pitanjima za Balkan i ceo region. Turska je velika regionalna sila", rekao je.

Vučić zadovoljan sastankom

Predsednik Srbije je rekao da ga turski predsednik uvek ispoštuje i dođe u Istanbul, jer zna da je njemu lakše tu da se sastaju nego u Ankari.

Turska je prijatelj Srbije i uveren sam da bi odnosi dve zemlje mogli da budu još bolji, izjavio je danas u Istanbulu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Vučić je rekao novinarima da su odnosi sada drugačiji nego pre 10, 15 ili 20 godina.

"Možemo još truda da uložimo da te odnose napravimo još boljim i da gradimo dodatno poverenje. To je za nas jedna od velikih i važnih stvari, uslov bez kojeg ne možemo da sačuvamo stabilnost u regionu", naglasio je Vučić. Dodao je da su on i Erdogan bili sami na sastanku sa prevodiocima, pošto ne zna turski jezik.

Rekao je da se razgovaralo o važnim temama, kao što su turske investicije, a naglasio je da je sastanak održan u četiri oka. Na sastanku, koji je trajao gotovo dva sata, govorilo se i o temama koje su važne za Srbiju, a o kojima ne bi da obaveštava javnost.

"Govorili smo o celom regionu. Ono što je važno, jeste da Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine i veruje da je važno doći do kompromisnog rešenja", naglasio je Vučić.

Kaže i da je pokrenuto pitanje bržeg protoka roba i usluga, pa postoji mogućnost da se u narednom periodu razmotri na koji način, uz namjanje mogućih dokumenata prelazimo granice, čime prijateljstvo dižemo na još viši nivo. Trgovinska razmena neprestano raste, prošle godine je bila na 1,30 milijardi evra, rekao je Vučić i izrazio uverenje da će veoma brzo stići do dve milijardi evra.

Kada je reč o investicijama, Vučić navodi da je to jedan nezaustavljiv proces i da će i Turci sami, kada vide susrete, da dolaze sve više.

"Turske investirore, moramo da slušamo i njih. Višestruko smo uvećavali trgovinsku razmenu i mislim da će to ići dalje u dobrom smeru", napomenuo je.

Na pitanje šta će ovaj sastanak doneti građanima, Vučić navodi da ne postoj ništa što se rešava za dan.

"Dalja izgradnja dobrih odnosa sa Turskom garantuje sigurnost jer je ta zemlja velesila regiona. To pomaže i u stvaranju racionalnijeg i boljeg odnosa i sa muslimanima u regionu, Bošnjacima, Albancima, ali i sa svima ostalima", naglasio je on.




 

Komentari (0)

Srbija