Politika

Osmani: EU da izvrši pritisak na Srbiju, Drecun: Kurti kupuje podršku Albanaca pred izbore

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

21/09/2021

-

08:49

Osmani: EU da izvrši pritisak na Srbiju, Drecun: Kurti kupuje podršku Albanaca pred izbore
Osmani: EU da izvrši pritisak na Srbiju, Drecun: Kurti kupuje podršku Albanaca pred izbore - Copyright Euronews Srbija/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani tvrdi da je Beograd taj koji je jednostrano delovao od 2016. godine i koji krši sporazume iz Brisela, a ne Priština. Njen šef kabineta, Bljerim Velji, takođe je rekao da je stav Srbije protiv principa dijaloga koji se vodi posredstvom EU.

Sa druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je reagovao na ove reči i poručio da Beograd neće dijalogu učiti "oni koji na goloruki narod idu dugim cevima i oklopnim vozilima". I predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju (KiM) Milovan Drecun reagovao je ovim povodom rekavši da je Kurti ovim merama kupio političku podršku albanskog biračkog tela za predstojeće lokalne izbore.

Osmani se zbog aktuelnih dešavanja na KiM oglasila na Fejsbuku i pozvala Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da "odmah prekine s provokacijama Kosova i zloupotrebom građana u političke svrhe".

"Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i nastavlja da ne sprovodi", napisala je Osmani, reagujući na zahtev EU da Beograd i Priština smire napetosti povodom novonastale situacije na severu KiM zbog prištinskog uvođenja "mera reciprociteta".

Ona je ocenila da se "mere reciprociteta" po pitanju registarskih tablica ne mogu smatrati jednostranom akcijom već navodnim "delovanjem u skladu sa potpisanim sporazumima" koje bi, kako je navela, trebalo da zahteva i EU.


Osmani tvrdi i da "ilegalne srpske strukture" koje se, kako navodi, finansiraju iz Srbije i primaju naloge iz Srbije, "preduzimaju radnje kojima ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona".

"Srbija prema nepromenjenom receptu iz prošlosti koristi srpske državne institucije da ugrozi našu zemlju", tvrdi Osmani i dodaje da nijedna vrsta pretnje iz Srbije neće zaustaviti Prištinu u sprovođenju zakona u skladu sa međunarodnim obavezama, "a u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost".

 

 

Euronews Srbija

 

"Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom na registarskim tablicama vozila doneta je zbog isteka roka sporazuma iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja dve zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se obezbeduje jednak tretman i slobodno kretanje građana obe zemlje. Odluka je doneta i sprovedena na svim graničnim prelazima, osim na dva prelaza na severu, gde Vlada Srbije i tamošnje ilegalne strukture zloupotrebljavaju lokalne Srbe", tvrdi Osmani.

Velja: Srbije je protiv principa dijaloga

Ona je ocenila  da "destabilizujuća politika Srbije" na KiM i u regionu i njeni "hegemonisticki ciljevi" za razvoj "tzv. srpskog sveta" predstavljaju povratak politici Srbije iz devedesetih.

Njen šef kabineta, Bljerim Velja takođe kaže da su prave namere "predsednika Vučića povezane sa teritorijom na severu KiM i primenom različitih pravila, a ne za dobrobit građana" i tvrdi da su stavovi Srbije protiv principa dijaloga koji se vodi posredstvom EU.

"Vučićeve prave namere vezane su za teritoriju severnog Kosova i primenu drugačijih pravila tamo, umesto za dobrobit bilo kog građanina, čak i da je reč o kosovskim Srbima. Stav Srbije je protiv principa dijaloga koji se vodi posredstvom EU", napisao je Bljerim Velja na Tviteru.

 

 

On je uz to okačio vest sa konferencije za štampu predsednika Srbije, sa naslovom "Vučić: Brutalna sila Prištine, mi ćemo se na Briselski uvek pozivati kao na Dejtonski".

Savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija Artan Behrami rekao je da očekuje višedimezionalne posledice u narednim danima i nedeljama.

"Ovom odlukom, Kurti je otvorio put ponovnoj instalaciji paralelnih struktura na severu, ponovnom otvaranju barikada i čuvarima mostova", ocenio je Behrami za portal "Kosovoonlajn".

On smatra da Kurtijeva odluka nije slučajna i ima za cilj da zaustavi dijalog i obezvredi sve sporazume postignute u poslednjoj deceniji u Briselu i Vašingtonu.

"Pokušaj prepravljanja istorije Kosova nikada ne bi trebalo da bude opis zadatka premijera Kosova. Ovo čudesno radi srpski predsednik Vučić", dodao je Behrami i rekao da Kurti nema plan kako će se ponašati sutra, prekosutra i narednih nedelja i meseci, dok će se za građane Kosovske Mitrovice vratiti stare slike nestabilnosti i nedostatka predvidljivosti.

Petković: Oni koji podrivaju mir ne mogu nam drzati lekcije

Sa druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je Bljerimu Velji da Beograd neće dijalogu učiti "oni koji na goloruki narod idu dugim cevima i oklopnim vozilima".

"Oni koji podrivaju mir ne mogu nam držati lekcije. Čini se da je nekome zasmetao jedinstven odgovor naroda Srbije i zabrinula odlučnost Aleksandra Vučića", napisao je Petković na Tviteru.

Drecun: Kurti kupuje podršku Albanaca pred lokalne izbore

Priština preduzima jednostrane poteze kojima se na najgrublji način narušava Briselski sporazum i pokazuje da ga neće poštovati, naročito u ključnom delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, izjavio je danas Drecun.

"Kurti već dugo najavljuje mere takozvanog reciprociteta. Bio je jedno vreme kritikovan od Haradinijeve partije da nije spreman da preduzme akcije, zatim idu lokalni izbori i nastavak dijaloga", rekao je Drecun za RTS.

On je ocenio da je ovim potezom Kurti pokazao da je spreman na zavođenje jednostranih mera, na čvrst stav prema Beogradu, da se ne plaši nikoga i ničega, te da je time kupio političku podršku albanskog biračkog tela za predstojeće lokalne izbore.

Podsetimo, Priština je juče uvela "recipročne mere", kojima je praktično onemogućila ulazak na Kosova sa srpskim tablicama, kao i sa tablicama sa oznaka "KS" koje su koristili Srbi sa severa, a jedinice specijalnih kosovskih snaga juče rano ujutro ušle su na sever Kosova i rasporedile se na prelazima Jarinje i Brnjak.

Uprvo zbog toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je Sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji. Na sednici će se, kako je najavljeno, raspravljati o merama Beograda koji bi mogle biti odgovor na najnoviji potez Prištine.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija