Politika

Rama se oglasio povodom situacije na Kosovu: Izbeći bumerang, da ne bude kao sa taksama od 100 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2021

-

18:31

Rama se oglasio povodom situacije na Kosovu: Izbeći bumerang, da ne bude kao sa taksama od 100 odsto
Edi Rama - Copyright Tanjug/AP/Franc Zhurda

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama smatra da Priština postavlja pitanje reciprociteta registarskih tablica s punim pravom, ali istovremeno poručuje da treba izbeći "bumerang zamrzavanje dijaloga".

"Kako bi se problem rešio i zajamčio reciprocitet registarskih tablica, mora se izbeći bumerang zamrzavanja dijaloga u ovom trenutku (kao što se dogodilo sa taksom od 100 odsto)", napisao je Rama na Tviteru.

On smatra da Priština treba da vodi dijalog, da Beograd treba da sarađuje, a da EU treba da posreduje.

Vlada Kosova, koju je u tom trenutku vodio Ramuš Haradinaj, uvela je 2018. godine taksu od 100 odsto na uvoz proizvodnih sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Dve godine kasnije, u martu 2020. godine kosovska vlada na čijem je čelu i tada bio Aljbin Kurti ukinula je takse, navodeći da ih od 1. aprila ukida u potpunosti, ali i da uvodi reciprocitet.

Vlada premijera Kurtija pala je ubrzo nakon toga - 25. marta, nakon ukupno 50 dana rada. Razlog je, pored ostalog, i zbog neukidanja taksi bez uvođenja reciprociteta Srbiji, jer je Kurtijev koalicioni partner Demokratski savez Kosova insistirao na ispunjavanju zahteva SAD-a da se takse ukinu bez ikakvog uslovljavanja.

U tom period dijalog u Briselu bio je u blokadi. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija