Politika

Varheji o situaciji na Kosovu: Jednostrane akcije nisu rešenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2021

-

11:54

Varheji o situaciji na Kosovu: Jednostrane akcije nisu rešenje
AP/Francisco Seco - Copyright AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za porširenje Oliver Varheji, povodom situacije na KiM pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.

"Jednostrane akcije nikada nisu bile rešenje. One vode samo ka bespotrebnim tenzijama i moraju biti povučene”, poručio je Varheji sa svog Tviter naloga.

Hitan povratak slobode kretanja na KiM juče je zatražio i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Ljačak.

Da podsetimo, na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare između centralne Srbije i Kosova i Metohije situacija je bez promene, a pripadnici policije i specijalne kosovske jedinice Rosu i dalje su na severu pokrajine. Na Jarinju i Brnjaku i dalje su blokirani putevi, a na Merdaru su velike kolone kamiona i gužve, javlja reporterka Euronews Srbija.

Na Jarinju i Brnjaku i dalje se nalaze barikade, putevi su blokirani, ali je mirno i nema incidenata. Nema informacija do kada bi ova situacija mogla da potraje.

Kosovska vlada je pre tri dana donela odluku da uspostavi reciprocitet sa Beogradom u pogledu registarskih oznaka čime je praktično onemogućen ulazak na teritoriju KiM sa srpskim tablicama.

Početak primene mera izazvao je tenzije na terenu, a specijalne jedinice kosovske policije ROSU raspoređene su na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija