Politika

Usvojeni novi kodeks ponašanja poslanika i Zakon o sprečavanju korupcije: Oduzimanje pola plate za javnu opomenu

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2021

-

16:01

Usvojeni novi kodeks ponašanja poslanika i Zakon o sprečavanju korupcije: Oduzimanje pola plate za javnu opomenu
Usvojeni novi kodeks ponašanja poslanika i Zakon o sprečavanju korupcije: Oduzimanje pola plate za javnu opomenu - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Kodeksa ponašanja narodnih poslanika kojima se uvode i novčane kazne za njegovo kršenje, a podršku su dobile i izmene Zakona o sprečavanju korupcije.


Narodni poslanik kome je izrečena opomena kažnjava se novčanom kaznom u visini 10 odsto osnovne plate poslanika, a poslanik kome je izrečena javna opomena ostaće bez polovine plate.

Do sada su postojale samo opomena i javna opomena za kršenje kodeksa.

Kodeks se menja i kako bi se uskladio sa preporukama grupe država za borbu protiv korucpije GREKO, a u praksi to znači da je veća pažnja posvećena Etičkoj komisiji koja će ubuduće davati mišljenje da li je poslanik prekršio kodeks.

Mišljenje Komisije nije obavezujuće, ali jeste obaveza da bude istaknuto na sajtu Narodne skupštine.

Šef poslanickce grupe SNS i predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović rekao je u raspravi da je suština izmena u tome da je veću pažnja posvećena Etičkoj komisiji.

“Propisali smo sastav komisije, ovlašćene predlagače za izbor članove komisije, postupak za odabir kandidata i postupak za predlaganje članova komisije skupštini”, rekao je Martinović.

Kako je objasnio, suštinska promena je da Administrativni odbor ima obavezu da pre donošenja odluke o eventualnoj povredi kodeksa pribavi mišljenje Etičke komisije koje nije obavezujuće, ali se mišljenje objavljuje na internet stranici.

Poslanici su dali podršku i izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije.

Izmenama zakona o sprečavanju korupcije bolje je definisan pojam korupcije, a uvodi se i obaveza da javni funkcioneri dostavljaju podatke o gotovom novcu, dragocenostima, digitalnoj imovini i pokretnim stavrima vrednosti veće od 5.000 evra.

Izmene Zakona o sprečavanju korupcije unose novine i u kaznene odredbe, tačnije zaprekršaje su povećani limiti zaprećenih kazni sa 50.000 na 100.000 dinara.

Zakon se menja kako bi se uskladio sa preporukama tela saveta evrope, Greka, što ima veze sa evropskim putem Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija