Politika

Ustavni sud u Prištini odbio žalbu Srpske liste na dodelu samo jednog ministarskog mesta

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

17:13

Ustavni sud u Prištini odbio žalbu Srpske liste na dodelu samo jednog ministarskog mesta
Ustavni sud u Prištini odbio žalbu Srpske liste na dodelu samo jednog ministarskog mesta - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud u Prištini odlučio je danas da odbije žalbu poslanika iz stranke Srpska lista, kojoj je odlukom kosovske skupštine o formiranju vlade u martu dodeljena samo jedna ministarska pozicija.


Na sednici održanoj 22. marta, Skupština u Prištini donela je odluku o formiranju vlade predvođene Aljbinom Kurtijem.

Međutim, u ovoj vladi je, za razliku od prethodnih saziva koja su brojala više od 12 ministarstava, srpskoj zajednici, odnosno Srpskoj listi, pripala samo jedna ministarska pozicija - Ministarstvo za zajednice i povratak, kojim upravlja predsednik ove stranke Goran Rakić.

Sa druge strane, za ministra administracije i lokalne samouprave, imenovan je Eljbert Krasnići iz egipćanske zajednice, prenosi Kossev.

Samo nekoliko dana kasnije poslanici Srpske liste, zajedno sa poslanikom Jedinstvene goranske partije, predali su Ustavnom sudu Kosova žalbu, uz tvrdnju da su predstavnicima Srba, po kosovskom Ustavu, zagarantovana dva ministarstva.

Kako su naveli u zahtevu, odluka o odabiru kosovske vlade nije u skladu sa članom 96 - Ministarstva i predstavljanje zajednica Ustava, jer, tvrde, ministar administracije i lokalne samouprave nije izabran nakon konsultacije sa većinom poslanika koji zastupaju nevećinske zajednice u kosovskoj skupštini.

Šta su rekli iz suda?

Sudsko veće zasedalo je danas, kada je odlučilo da odluka kosovske skupštine o izboru vlade nije doneta u suprotnosti sa stavovima 3 i 5 člana 96 Ustava.

U slučaju da vlada broji više od 12 ministarstava, prema kosovskom ustavu, nevećinskoj zajednici pripadaju tri ministarske pozicije.

Ustavni sud je naglasio da bi, vlada u tom slučaju trebalo da ima najmanje jednog ministra iz srpske zajednice i jednog ministra iz druge nevećinske zajednice.

Kada je reč o trećem ministru, iz suda su zaključili da je neophodno da on bude neko ko "predstavlja jednu od nevećinskih zajednica".

"Ustav predviđa diskreciono pravo mandataru za premijera, u odnosu na redove dotičnih zajednica, iz kojih se može izabrati treći ministar, ne navodeći nužno da ovog ministra moraju predložiti poslanici koji predstavljaju srpsku zajednicu ili poslanici koji predstavljaju druge nevećinske zajednice, već tražeći da se poštuje isti postupak, odnosno konsultacije/odobrenje ‘dotične zajednice’, u zavisnosti od toga da li je dotični kandidat poslanik u Skupštini ili nije", zaključio je Sud.

"Formalno odobrenje nije bilo ustavna obaveza"

Kada je reč o konkretnom slučaju odabira Kurtijeve vlade, Ustavni sud navodi sledeće: "Treći ministar iz nevećinskih zajednica - odnosno ministar administracije i lokalne samouprave, bio je poslanik Skupštine izabran na izborima 14. februara 2021. godine. On je izjavio da zastupa jednu od ostalih nevećinskih zajednica u Skupštini u smislu člana 64. (Struktura skupštine) Ustava, i koji je predložen za ovu funkciju uz konsultacije sa predstavnicima nevećinskih zajednica u Skupštini".


Imajući u vidu da je kandidat bio izabrani poslanik u Skupštini, iz ovog suda preciziraju da formalno odobrenje od navedene zajednice nije bila ustavna obaveza.

"U okolnostima ovog slučaja, kandidat koji je nominovan za ministra bio je poslanik i stoga njegovo formalno odobrenje nije bila ustavna obaveza, dok pred Sudom nije bilo nikakvih tvrdnji da obaveza za konsultaciju sa ''navedenom zajednicom'' nije bila iscrpljena", dodaje se.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija