Politika

Eskobar: Voleli bismo u narednih sedam dana pomak u Briselu po pitanju tablica

Komentari

Autor: Fonet

25/09/2021

-

11:40

Eskobar: Voleli bismo u narednih sedam dana pomak u Briselu po pitanju tablica
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Beograd i Priština trebalo bi da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu, i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici, poručio je zamenik pomoćnika državnog sekretara za evopska i evroazijska pitanja i novi izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar je istakao da su SAD intenzivno angažovane sa evropskim partnerima zbog pojačanih tenzija između Beograda i Prištine, i da se nadaju napretku u narednih nedelju dana.

"Verujemo da obe strane treba da se uzdrže od štetne retorike i usmere pažnju i energiju na dijalog pod pokroviteljstvom EU, dijalog koji mi stoprocentno podržavamo", rekao je u intervjuu za Glas Amerike, dodajući da je u svakodnevnom kontaktu sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

On je naveo da Lajčak ima neke odlične predloge i da pokušava da obe strane, kada je reč o pitanju registarskih tablica, dovede u Brisel da razgovaraju o održivom rešenju.

Prema njegovim rečima, na obe strane je zadatak da ne militarizuju ovo pitanje, i da ne šalju specijalne jedinice u mesto gde postoji KFOR i gde nema potrebe za tim.

"Tako da bismo, u vezi sa pitanjem tablica, voleli da vidimo neki pomak u Briselu negde u narednih sedam dana", rekao je Eskobar i dodao da je potrebno rešavati i mnogo neposrednih pitanja, kao što su pitanja nestalih osoba i energetike - uz naglasak da sve treba da se odvija kroz dijalog.

"SAD bi mogle da izvrše pritisak na EU za priznanje nezavisnosti Kosova"

Upitan da li je vreme za novi pristup, Eskobar je rekao da je vreme da se obnove napori u dijalogu i da, uz dužno poštovanje prema evropskim kolegama, ljudi u regionu nisu uvek sigurni da ih Evropa želi, tako da Evropa mora da im pošalje poruku da će te zemlje biti članice EU i da će biti članice u nekom razumnom roku.

rs.usembassy.gov

 

"Dijalog Kosova i Srbije je deo tih napora, ali se oni odnose na ceo region, uključuju Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Crnu Goru, tako da poruka mora da bude javnostima tih zemalja da će biti deo EU" ukazao je Eskobar.

Na pitanje da li će SAD izvršiti određeni pritisak na pet članica EU da priznaju Kosovo, Eskobar je rekao da misli da će se to, na kraju, dogoditi ako bude napretka u procesu koji vodi EU.

Dodao je da se nada i da će Beograd i Priština uspeti da postignu sveobuhvatno rešenje za vreme prvog mandata administracije Džozefa Bajdena, dodavši da treba da se krene u rešavanje drugih pitanja, kao što su kandidatura za članstvo u EU i ekonomska integracija celog regiona.

"Srbija je dobar partner u mnogim oblastima"

Upitan kako SAD gledaju na trend da se Srbija sve više približava Rusiji i Kini i da li SAD veruju da je Srbija dobar partner, Eskobar je kazao da je Srbija dobar partner u mnogim oblastima.

"Oni tesno sarađuju sa nama na mnogim pitanjima, mnogim regionalnim i bilateralnim pitanjima, a takođe su i ekonomski pokretač celog regiona i otvoreni su za ekonomsku integraciju sa ostakom regiona", naveo je Eskobar.

Rekao je i da ih i predsednik Aleksandar Vučić uverava da je, dok napreduje sa inicijativom Otvoreni Balkan, otvoren za saradnju svih šest zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija