Politika

Pokret "Ne davimo Beograd": Uspehom Zelene partije u Nemačkoj, širi se zeleni talas u Evropi

Komentari

Autor: Fonet

27/09/2021

-

14:26

Pokret "Ne davimo Beograd": Uspehom Zelene partije u Nemačkoj, širi se zeleni talas u Evropi
Pokret "Ne davimo Beograd": Uspehom Zelene partije u Nemačkoj, širi se zeleni talas u Evropi - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je danas da značajna podrška koju je Zelena partija osvojila na izborima u Nemačkoj predstavlja "nastavak zelenog talasa u Evropi i rasta podrške građana održivim i socijalno pravednim politikama", koje u Srbiji zastupa ovaj pokret.

Zelena partija, predvođena Analenom Berbok kao kandidatkinjom za novu kancelarku, značajno je uvećala broj glasova i ubedljivo je osvojila treće mesto sa 14,8 odsto glasova, dodaje se u saopštenju.

"Ujedinjena Evropa se nalazi na jednom od centralnih mesta izbornog programa i Nemačka bi kao jedna od najrazvijenih država morala da postane predvodnica novog Evropskog zelenog dogovora. Izbori u Nemačkoj deo su zelenog talasa koji se brzo širi Evropom, pa posle uspeha na evropskim izborima 2019. godine usledili su dobri rezultati na izborima u Francuskoj, Škotskoj ili Austriji", navode oni u saopštenju, te dodaju:

"Da podrška raste i u regionu pokazali su lokalni izbori u Hrvatskoj, gde je koalicija okupljena oko političke platforme Možemo ubedljivo pobedila u Zagrebu, a ostvarila je dobre reultate i u drugim gradovima".

Ističi i da je u Crnoj Gori građanski pokret URA bio jedan od ključnih aktera u formiranju vlade i pobedi nad Milom Đukanovićem.

"Nakon Nemačke, Hrvatske i Crne Gore vreme je da zeleni talas proširi i na Srbiju", navodi Ne davimo Beograd.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija