Politika

Srbi na severu Kosova 11. dan na barikadama: KFOR pojačao patrole duž glavnih saobraćajnica

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

30/09/2021

-

08:25

Srbi na severu Kosova 11. dan na barikadama: KFOR pojačao patrole duž glavnih saobraćajnica
Srbi na severu Kosova 11. dan na barikadama: KFOR pojačao patrole duž glavnih saobraćajnica - Copyright Euronews Srbija/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Protest Srba sa Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih jedinica na administrativnim prelazima i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u 11. dan na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Magistralni put Leposavić-Raška i put Zubin Potok-Ribariće su blokirani i preko prelaza se može samo peške, a specijalne snage policije Rosu se ne povlače.

Delegacije Beograda i Prištine završile su sinoć odvojene razgovore sa Miroslavom Lajčakom u Briselu.

Delegacija Beograda sinoć je napustila zgradu Evropske službe za spoljne poslove bez izjava za medije, prenele su agencije. Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni, ali nije poznato kada. Kako Tanjug navodi, iz delegacije Beograda nisu mogli da potvrde da li će se razgovori u Briselu nastaviti i danas.

Euronews Srbija

Specijalne snage policije Rosu se ne povlače

Glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi rekao je sinoć da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane, a da se čeka pristanak Beograda.

S druge strane u delegaciji Beograda Tanjugu je u Briselu potvrđeno da nikakav dogovor s Prištinom još nije postignut. Da se još pregovara, potvrdio je i portparol EK svojim tvitom.

Da pregovori  nisu gotovi, ukazao je i američki ambasador Entoni Godfri. On je na Tviteru napisao da je u kontaktu sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom koji je u Briselu kao podrška dijalogu.

"Posao još nije završen, ali je postignut dobar napredak. Strane moraju biti fleksibilne i nastaviti sa radom kako bi ovo dovele do cilja", napisao je Godfri.

Sa druge strane, prostor iznad Jarinja helikopterom je juče obišao i komandant KFOR-a.

Reagujući na najnoviji razvoj događaja na severu Kosova Misija KFOR-a je pojačala patrole duž glavnih saobraćajnica na kojima su postavljene barikade i rasporedila jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak.

Kako su iz KFOR-a saopštili, oni i dalje održavaju nepristrasan, odlučan, fleksibilan stav kako bi mogao da reaguje u svim mogućim situacijama.

Nastić: Bitni deeskalacija i nepristrasno posredovanje

Poslanica levice "Linke" u nemačkom Bundestagu, Žaklin Nastić, istakla je da je u ovom trenutku, u konfliktu na severu Kosova važna deeskalacija i nepristrastno posredovanje Nemačke.

Nastić je, na svom fejsbuk profilu, ukazala da je rasplamsani konflikt na administrativnom liniji zabrinjavajući. Prema njenim rečima, preti veoma opasna vojna eskalacija.

"Nemačka i NATO svojom agresijom na Jugoslaviju nisu samo odgovorne za otpceljenje Kosova suprotno međunarodnom pravu, već su stvorile i bure baruta. Nemačka vlada zbog toga ima posebnu odgovornost i posebno u aktuelnoj situaciji mora nepristrastno posredovati i insistirati na deeskalaciji”, poručila je ona.

Prema njenim rečima, vlasti u Prištini su isprovocirale aktuelni konflikt svojom odlukom u vezi registarskih tablica. Nemačka poslanica navodi i da postoje medijski izveštaji da su Srbi prebijani od strane specijalnih jedinica kosovske policije.

“Neprihvatljivo je da nemačka vlada i dalje Kosovu pruža bezuslovnu političku i vojnu podršku”, podvukla je Nastić, pozivajući nemačku vladu da zauzme nepristranstnu i miroljubivu ulogu u podršci pregovora u Briselu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija