Politika

Bisljimi: Priština će intervenisati ako Beograd ne poštuje sporazum iz Brisela

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

20:53

Bisljimi: Priština će intervenisati ako Beograd ne poštuje sporazum iz Brisela
mf.rks-gov.net - Copyright mf.rks-gov.net

veličina teksta

Aa Aa

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je danas da će Priština ''ako Srbija ne poštuje sporazum iz Brisela, biti primorana da interveniše".

Potpredsednik vlade privremenih prištinskih institucija je rekao da Priština već ima pripremljeno 300.000 paketa nalepnica koje će početi da stavljalju od 4. oktobra.

Na pitanje kako će doći do deblokade graničnih prelaza i ko će se prvi povući, policija ili barikade, on je kazao da jedinice Kfora unapred treba rasporediti na administrativnim prelazima i da je predviđeno da u 8.00 započne simultano premeštanje i barikada i specijalne policije ROSU, čime bi sve trebalo da bude okončano.

''To jest, ne postoji redosled koji jedna strana mora da povuče ispred druge, već se pomeranje vrši istovremeno. Jedina razlika je u tome što snage Kfora moraju biti raspoređene nekoliko sati pre početka premeštanja barikada'', kazao je Bisljimi za Radio Slobodna Evropa na albanskom.

On je, međutim, dodao da nema logike da proces uklanjanja specijalne policije ROSU započne pre nego što se sve logistički prebaci na Kfor i pre početka povlačenja barikada.

Bisljimi još tvrdi da je Srbija stvorila tenzije na severu koje su uznemirile međunarodnu zajednicu, a da je u budućnosti logično, kako navodi, ''očekivati druge mere reciprociteta''.

On je dodao i da će vozači na prelazima besplatno dobijati nalepnice, da će ih sami stavljati i neće moći da uđu na teritoriju Kosova bez pokrivanja svih simbola i elemenata državnosti Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li postoje drugi delovi sporazuma, ili samo ono što je objavljeno, Bisljimi je kazao da je ono što je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak objavio jedini sporazum i da nema tajnih dogovora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija