Politika

Simić: Pokazali smo da smo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja

Komentari

Autor: A. Ćup

30/09/2021

-

19:56

Simić: Pokazali smo da smo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozdravio je večeras dogovor koji su postigli glavni pregovarači Beograda i Prištine i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak o prekidanju tenzija na severu KiM

"Svi oni koji su smatrali da su se Srbi uspavali, da su se Srbi prepustili stihiji, odnosno da će pristati na ono što radi Priština, su se grdno prevarili. Ovaj narod je svoj na svome, ovaj narod želi da živi u miru, ali isto tako, želi da živi život dostojan čoveku u 21. veku", rekao je  Simić večeras novinarima. 

On je dodao da predstoji još mnogo izazova, ali da su građani na protestima prethodnih dana  pokazali da su za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja. 

"To smo u prethodnih 11 dana stalno govorili, potreban nam je dijalog, potrebno je da se razgovara između Beograda i Prištine, da se kroz razgovor pronađu rešenja za sva otvorena pitanja i za sve probleme između Srba i Albanaca, pa  i po pitanju energetike, ali i svega ostalog", naveo je Simić

On je podsetio da je Kfor na teritoriji Kosova zahvaljujući Rezoluciji 1244 UN. 

"Oni su jedina, legalna oružana vojna sila na ovim prostorima i mi je poštujemo. Na instistiranje gradonačelnika sa severa KiM, njihovi pripadnici se nalaze i na prelazima Jarinje i Brnjak baš zato što Srbi nemaju poverenja u albanske policajce, nemaju poverenja u albanske specijalce, imaju, štaviše, užasna iskustva kada su oni u pitanju", dodaj je Simić. 

On je naveo da se samo na Brnjaku u prethodnih 11 dana desilo 17 incidenata koje su prouzrokovali pripadnici ROSU i još jednom apelovao na KFOR da ostane tu, preventivno deluje i spreči moguće incidente "koje će Srbi uvek izbegavati i kao što je ovih 11 dana bilo".

Govoreći o dogovoru u Briselu on je naveo da to nije pitanje za gradonačelnike, niti za predstavnike u Srpskoj listi, već je pitanje odgovornosti Prištine za sopstveni potpis na dokumentima u Briselu. Kako je naveo to je pitanje i za Evropsku uniju koja mora da pokaže svoj kredibilitet. 
"Ovih problema ne bi bilo da je EU na vreme krenula da rešava ove probleme. I još jednom, ovaj narod je ovde izašao, ne kao akcija, to nije bila naša akcija, to je bila reakcija na slanje, ponoviću, do zuba naoružanih albanskih specijalaca u čisto srpske sredine", dodao je Simić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija