Politika

Eskobar: Nije isključeno da SAD ponovo imenuju izaslanika za dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2021

-

16:07

Eskobar: Nije isključeno da SAD ponovo imenuju izaslanika za dijalog
Eskobar: Nije isključeno da SAD ponovo imenuju izaslanika za dijalog - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da ne isključuje mogućnost da SAD imenuju izaslanika za dijalog, što je u administraciji bivšeg predsednika Donalda Trampa bio Ričard Grenel, i dodao da ostaje da se vidi da li će do toga doći.


"U međuvremenu ja ću raditi kao predstavnik Stejt departmenta u regionu što smatram da je veoma ozbiljno i biću aktivan i otvoren za pronalaženje bilateralnih rešenja u koordinaciji sa EU", rekao je Eskobar tokom audio konferencije.

Eskobar je izjavio da je srećan što su se smirile tenzije između Beograda i Prištine i što su obe strane pristale na rešenje za situaciju na severu KIM.

On je na audio konferenciji u Briselu rekao da su SAD dale Prištini za pravo da sprovede reciprocitet prema Srbiji, ali da je dodao da najnoviji potez Prištrine u vezi sa registarskim tablicama za njih bio iznenađujući.

Zadovoljan sam sporazumom dve strane u Briselu koje su se obavezale da se nađe rešenje za situaciju na Severu Kosova, rekao je Eskobar.

"Imamo još dug put u dijalogu. Podržavamo Lajčaka i njegov tim za pronalaženje konstruktivnih rešenja. Sa našim partnerima u EU možemo da pomognemo da se reše problemi zaostali još iz 90-ih godina", rekao je Eskobar.

Eskobar je dodao i da eskalacija oko prelaza ne pomaže, kao i da je u bliskim kontaktima sa obe strane kako bi se izbegle takve situacije.

"Zemlje Zapadnog Balkana su evropske"

"Ohrabrio sam svoje partnere iz Evropske unije da upute jaču poruku da su zemlje Zapadnog Balkana i željene i potrebne Uniji, i nastaviću sa prenošenjem te poruke i dalje", rekao je za "Blic" Eskobar odgovarajući na pitanje da li EU okreće leđa Zapadnom Balkanu uključujući i Srbiju.

On je naveo da veruje da postoji jak dogovor da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu deo EU.

Ako ipak te perspektive EU nema, jasno je na kojoj, drugoj strani bi ona mogla da bude pronađena.

"Što se tiče toga, mogu da vam kažem su zemlje Zapadnog Balkana evropske. Kulturom, istorijski i ekonomijom pripadaju Evropi. Najveći broj ljudi iz regiona iz dijaspore je u Evropi, njihove ekonomije su usko povezane sa Evropom. Zato, nadamo se da će obe strane uvideti da su već integrisane i da će učiniti napredak da završe tu integraciju", rekao je Eskobar.

O Vašingtonskom sporazumu

Američkoj strani Vašingtonski sporazum veoma važan, pre svega zbog moratorijuma na priznavanje i povlačenje priznavanja nezavisnosti takozvanog Kosova, odgovorio je eskobar na pitanje Tanjuga da li dalji dijalog Beograda i Prištine ima smisla bez rešenja pitanja formiranja ZSO i da li Srbija može očekivati dalja iznenađenja iz Prištine, odnosno da li je Vašingtonski sporazum još na snazi što se tiče akumulacionog jezera Gazivode.


Vašingtonskli sporazum, rekao je Eskobar, može da da prostor dijalogu da se u okviru njega reše brojna pitanja.

"Na to gledam kao na regionalnu strategiju, jer se sve veća pažnja posvećuje pitanju energetike. Sve je više interesovanja za održiva rešenja u energetici i Gazivode mogu da budu deo tog rešenja. Tako da su nam Gazivode i te kako u vidu", rekao je Eskobar.

Govoreći o poseti Beogradu, Eskobar je kazao da bi voleo da ga poseti.

"Videću u rasporedu, tu je zabrinutost zbog kovida", rekao je on.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija