Politika

Nastavljeno suđenje Saljihu Mustafi u Hagu, saslušan jedan od svedoka

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

12:36

Nastavljeno suđenje Saljihu Mustafi u Hagu, saslušan jedan od svedoka
Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa - Copyright Tanjug/AP/Robin van Lonkhuijsen

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, nastavljeno je danas pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu saslušanjem trećeg svedoka tužilaštva pod pseudonimom W01679.

Mustafa je optužen za zločine nad albanskim civilima nelolojalnim OVK, izvršenim tokom aprila 1999. godine u logoru na imanju u selu Zlaš.

Svedok je ispičao kako su ga odveli i zarobili naoružani muškarci koji na uniformama imali oznake BIA, jedinice kojom je komandovao Mustafa.

On danas odgovara na pitanja specijalizovanog tužilaštva, o detaljima svoje otmice, a njegov izgled i glas nisu dostupni javnosti, iako sedi u sudnici. Međutim, tokom suđenja sudsko veće isključuje javnost kada proceni da neki podaci treba da istanu tajni.

Mustafa negirao krivicu

U dosadašnjem toku sudenja Mustafa je negirao krivicu, a dva svedoka su svedočila protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u tom logoru gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.


Svedoci svedoče pod pseudomimima. Do sada su ispitani svedoci W03593 i W04600.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti. On se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz tzv. OVK pred ovim sudom, a u četvrtak počinje i suđenje čelnicima Udruženja veteran OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

Tanjug/AP/Robin van Lonkhuijsen

 

U druga dva - protiv Hašima Tačija Pjetra Šalje pripreme za suđenje još su u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija