Politika

Brnabić u BiH: Srbija za projekte u Republici Srpskoj dala 88,5 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

12:35

Brnabić u BiH: Srbija za projekte u Republici Srpskoj dala 88,5 miliona evra
Brnabić u BiH: Srbija za projekte u Republici Srpskoj dala 88,5 miliona evra - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić započela je danas jednodnevnu posetu Bosni i Hercegovini obilaskom opštine Nevesinje, gde je izjavila da je Srbija od 2014. godine za projekte u Republici Srpskoj izdvojila 88,5 miliona evra i najavila da će ta pomoć biti nastavljena.


Brnabić je novinarima u Nevesinju kazala da je ta opština odabrana kao jedna od onih koja je dobila posebnu pomoć od Vlade Srbije u iznosu od tri miliona evra.

Istakla je da je za sada opštini isplaćeno 1,5 miliona evra, a da će ostatak novca biti isplaćen do kraja godine.

Od prvih 1,5 miliona evra, kako je navela, deo sredstava izdvojen je za rekonstrukciju i opremanje Muzičke škole, Doma kulture, Narodne biblioteke, Osnovne škole, vrtića, ali i za gradske saobraćajnice.

"Od 2014. godine, kada se promenio odnos Srbije prema Srbima u dijaspori, mi smo Republici Srpskoj pomogli sa oko 88,5 miliona evra za različite projekte. Cilj projekta je bio da se poboljša kvalitet život građana i nikada nismo uticali na koje projekte će biti potrošen novac, već smo finansirali ono što je lokalna zajednica tražila", rekla je Brnabić.

Izrazila je zadovoljstvo što je Srbija danas sposobna, jaka i svesna da pomaže Srbe u dijaspori i istakla da će svaki uloženi dinar, marka ili evro značiti kvalitetniji život građana i u BiH, ali i u Republici Srpskoj.

Ukazala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio Vladu Srbije da posebno obratiti pažnju na četiri opštine, među kojima su Nevesinje, Drvar, Kostajnica i Dubica.

"Zbog toga je pored ovih projekata u iznosu od 88,5 miliona evra, Nevesinje dobilo dodatnih tri miliona evra", objasnila je Brnabić.

Naglasila je da to nije kraj pomoći i da će podrška Republici Srpskoj, Srbima u BiH, ma i gde živeli biti nastavljena i u narednim godinama.

Brnabić je posetu BiH započela u Nevesinju, gde je održala sastanak sa predsednikom opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem.

Zatim je obišla objekte koji se finansiraju iz budžeta Vlade Srbije, među kojima su Muzička škola "Sveti Roman Melod", Narodna biblioteka Nevesinje, Dom kulture "Nebojša Glogovac", Osnovna škola "Risto Proroković" i vrtić "Sveta Evgenija Carica Milica".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija