Politika

EU: Srbija napredovala, moguće otvaranje klastera

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

20:12

EU: Srbija napredovala, moguće otvaranje klastera
Evropski parlament - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je ostvarila važan napredak u oblasti energetike i politike oporezivanja i ima dobre šanse za otvaranje klastera tokom slovenačkog predsedavanja, poručio je visoki EU zvaničnik.

U pripremi pred samit EU Zapadni Balkan iz EU poručuju da proširenje Unije zavisi od brzine i kvaliteta reformskog procesa i ocenjuju da je Srbija na tom putu napravila značajan napredak poslednjih meseci.

"EU razmatra da li će do kraja slovenačkog predsedavanja biti otvoreni klasteri sa Srbijom. Srbija je napredovala i u oblastima konkurentnosti, inkluzivnog rasta i zelene agende", navodi se u Briselu.

Dodaje se da je o oblasti vladavine prava kao i o usklađenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel lično razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"U međuvremenu Srbija je podigla svoj nivo usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU sa 40 na 60 procenata", navodi EU zvaničnik.

U Briselu dodaju da vrata EU nisu zatvorena, ali se do članstva ne može stići bez teških reformi, ali i političke hrabrosti za njihovo sprovođenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija