Politika

Advokatska komora Srbije: Odbijen predlog za stupanje u dvodnevni štrajk, čeka se jedinstven stav advokata

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

22:33

Advokatska komora Srbije: Odbijen predlog za stupanje u dvodnevni štrajk, čeka se jedinstven stav advokata
Presuda - Copyright profimedia, Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Upravni Odbor Advokatske komore Srbije odlučio je večeras da zakaže konferenciju svih advokata u Srbiji kako bi se advokatura jedinstveno odredila prema pravnim stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda (VKS) koje smatra spornim.

Građansko odeljenje VKS donelo je 16. septembra pravni stav odnosno dopunu mišljenja u vezi sa naplatom obrade troškova kredita i stav u vezi sa pravom banke da naplati klijentu premiju osiguranja kredita, što je sporno za advokaturu, koja već tri sedmice negoduje uz ulične proteste tvrdeći da su ovi stavovi doneti u korist banaka, a na štetu građana.

Prema ovim stavovima, građani bi počeli da gube većinu sporova protiv banaka, koje su do sada mahom dobijali, a troškove postupka su naplaćivali njihovi advokati koji su ih u njima zastupali.

Tanjugu je rečeno u AKS da je večeras Upravni odbor te komore odbio predlog za stupanje u dvodnevni štrajk, već je odlučio da o ovim pitanjima sazove konferenciju svih advokata u Srbiji, kao i skupštinu AKS, koju čine delegati regionalih komora.

Datumi konferencije i skupštine biće naknadno određeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija