Biznis vesti

Završen protest advokata zbog stava VKS o naplati troškova obrade kredita, okupljeni pokušali da blokiraju auto-put

Komentari

Autor: Euronews

02/10/2021

-

14:38

Završen protest advokata zbog stava VKS o naplati troškova obrade kredita, okupljeni pokušali da blokiraju auto-put
Završen protest advokata zbog stava VKS o naplati troškova obrade kredita, okupljeni pokušali da blokiraju auto-put - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Protest advokata i građana nezadovoljnih pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke ugovaraju troškove obrade kredita, završen je posle neuspelog pokušaja učesnika da odu do autoputa, koji su planirali da blokiraju.

Prvobitno su se okupili ispred Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra gde su ponovo zatražili povlačenje tog stava koji, kako kažu, šteti građanima, nakon čega je usledila protesna šetnja do Palate pravde.

Učesnici protesta nosili su transparente sa porukama "Povucite ga!", "No pasaran!", "Poštujte zakon! Stop bankarskom teroru".

Ispred Ustavnog suda se, između ostalih, obratio advokat Miroslav Živković koji je rekao da je 16. septembra pravosuđe u Srbiji prestalo da postoji.

"16. 9. izdali su dopunu nakon koje smo se mi pobunili. Rekli su nam da nemamo prava na proteste, da to nije po etici, nekom kodeksu. Sa ovog mesta im odgovaramo, imamo samo jedan zahtev, a to je: Povucite ga!", rekao je Živković.

Okupljeni su tu potpisivali peticiju obustave rada cele advokature u Srbiji dok se ne promeni stav Vrhovnog kasacionog suda.

Zbog protesta, duž trase šetnje saobraćaj je bio obustavljen.

Mediji prenose da su učesnici protesta posle Palate pravde, iako nije bilo najavljeno, krenuli ka autoputu i najavili kratku blokadu, ali da ih je policija u tome sprečila.

Dodaju da je, posle neuspelog pokušaja da se ode do autoputa, protest završen.

Građani su pre nekoliko godina, počeli da podnose prve tužbe protiv banaka, jer su smatrali da one nemaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Niži sudovi su donosili neujednačene presude, tako što su neki presuđivali u korist bankara, a drugi u korist klijenata. Da bi došlo do ujednačavanja sudske prakse, tražio se stav Vrhovnog kasacionog suda po kojem bi se svi ostali "ravnali". Najviša pravna instanca u zemlji je 2018. godine iznela stav da banke nemaju pravo da naplaćuju te troškove. Posle toga su usledile tužbe građana kojih je, prema nezvaničnim podacima, bilo više od 200.000.

Vrhovni kasacioni sud se, međutim, 16. septembra ponovo izjasnio o ovoj temi i izneo dva stava na osnovu kojih banke imaju pravo da naplaćuju i troškove obrade i osiguranje kod NKOSK.

Zbog ovih izmena svi klijenti koji su po ova dva osnova tužili banke mogli bi sada izgubiti sporove, a posledica toga bi bila i obaveza plaćanja svih sudskih troškova.

Ministarstvo pravde: Pritiscima na VKS urušava se integritet pravosuđa

Iz Advokatske komore su poručili i da doneti pravni stav predstavlja poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Srbije uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu su građana.U saopštenju AKS je ranije navedeno i da je advokatura već u dva navrata uspela da odbrani prava građana prilikom pokušaja donošenja nacrta izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, i pokušaja da se zakonodavne vlasti autentičnim tumačenjima utiče na konkretne sudske postupke koje građani vode protiv banaka.

Iz Ministarstve pravde su u saopštenju povodom današnjeg protesta istakli da je nedopustivo da se sudije označavaju interesnim lobijima i da se građani pretećim tonom pozivaju da krivce za obustavu rada nađu u Vrhovnom kasacionom sudu, što ne odgovara istini i predstavlja zamenu teza. Ministarstvo pravde je saopštilo da nastavlja da pruža podršku nezavisnosti sudstva i radi na jačanju nezavisnosti ove grane vlasti.

"Osporavanje dopune pravnog stava Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita protestima, skandiranjem, fizičkim obračunima i nasilnim pokušajima ulaska u zgradu suda ugrožava osnovne postulate položaja nosilaca sudijske funkcije, koji je utemeljen Ustavom i zasnovan na načelu nezavisnosti, koje podrazumeva i zabranu svakog uticaja na sudiju prilikom vršenja sudijske funkcije", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.
Oni su naveli i da je "javnost tokom protekle nedelje bila upoznata sa pritiscima na najvišu sudsku instancu u Srbiji, vršenu putem novinskih naslova, društvenih mreža i televizijskih emisija, kao i putem okupljanja jednog broja članova Advokatske komore Srbije ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda".

Oni podsećaju da je nezavisnost sudske vlasti sastavni element vladavine prava, koja predstavlja osnovu svakog demokratskog društva. 

"Neprihvatljivim pritiscima na Vrhovni kasacioni sud urušava se integritet pravosuđa u celini, te Ministarstvo pravde podseća da je dužnost svih da poštuju nezavisnost sudstva i da se stavovi suda ne mogu zauzimati na ulici, niti ih može zauzimati bilo ko drugi osim sudija", naveli su u saopštenju.

Komentari (0)

Biznis