Politika

Petković: Lokalni izbori na Kosovu od presudnog značaja za Srbe

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2021

-

11:14

Petković: Lokalni izbori na Kosovu od presudnog značaja za Srbe
Petković: Lokalni izbori na Kosovu od presudnog značaja za Srbe - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da su lokalni izbori u južnoj pokrajini, koji će biti održani 17. oktobra, od presudnog značaja, jer se na njima odlučuje o opstanku srpskog naroda na vekovnim ognjištima.

Petković je u intervjuu za dnevni list "Politika" ukazao na to da je mnogo onih koji bi voleli da vide razjedinjene Srbe, jer misle da tako mogu lakše da ostvare svoje političke ciljeve.

"Zbog toga se i brojne albanske partije ujedinjuju u srpskim sredinama, ali će naš odgovor biti još snažnije jedinstvo i sloga. Samo ujedinjeni i složni možemo da se borimo za interese našeg naroda u Pokrajini, za nova radna mesta, ekonomska ulaganja, nove vrtiće, škole, bolnice", kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, samo Srpska lista i njeni kandidati za gradonačelnike imaju podršku Beograda i predsednika Aleksandra Vučića jer se, kako kaže, iskreno i odlučno, beskompromisno bore za interese Srba u Pokrajini.

"Dogovor doneo važne stvari za Srbe na KiM"

Na pitanje kako ocenjuje domet dogovora u Briselu, Petković kaže da je poslednji sastanak u Briselu i postignuti dogovor doneo nekoliko strateški važnih stvari za Srbe na KiM.

Kako kaže, s jedne strane, Srbi su se izborili za povlačenje jedinica ROSU koje su pod opsadom držale prelaze Jarinje i Brnjak, a osiguran je i dolazak misije Kfor u skladu sa Rezolucijom 1244 koju Priština na sve načine želi da minimizira.

"Uspeli smo da očuvamo preko potrebni mir, ali i da sprečimo ponižavanje našeg naroda na prelazima. Nema više skidanja tablica, nema više stavljanja probnih tablica sa obeležjima takozvanog Kosova, nema više plaćanja taksi i što je najvažnije nema proganjanja Srba i konfiskacija KM tablica na severu Kosova i Metohije", ukazao je direktor Kancelarije.

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

 

Petković ističe da je umesto toga, dogovoren režim nalepnica koji je predviđen još sporazumom iz 2016. godine, a koji je Priština svih ovih godina želela da izbegne.

Takođe, sačuvane su KM, GL, PR i druge registarske oznake za prostor Kosova i Metohije koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

"O značaju ovog sporazuma najbolje govore reakcije našeg naroda u Pokrajini koji je odahnuo nakon postignutog rešenja, kao i nervozne reakcije iz Prištine kojima svedočimo danima", dodao je.

Kaže i da su nedvosmislene poruke iz EU da će formiranje Zajednice srpskih opština biti tema već narednog pregovaračkog sastanka u Briselu, veliki podsticaj za Beograd, jer više od 3.000 dana čeka na to.

Podsećajući da je EU poručila da je presudom Ivanu Todosijeviću prekršen Briselski sporazum u tački 10 koja se tiče pravosuđa, Petković kaže da sve to ukazuje da je i EU svesna svih kršenja Briselskog sporazuma i da je spremna da se angažuje na njegovom sprovođenju.

Ipak, Petković nema dilemu da će Pritšina na sve moguće načine pokušati da opstruiše formiranje ZSO i razgovor na tu temu jer, kako kaže, jedino to i rade u poslednjih osam godina.

"Međutim, ovde nije reč o tome šta Priština želi ili ne želi da ispuni, već o tome da se dogovoreni sporazumi moraju poštovati. Nije Briselski sporazum švedski sto sa kog Aljbin Kurti može da uzme šta mu odgovara, već obavezujući dokument koji jasno propsisuje obaveze Beograda i Prištine. Budite uvereni da će naša tema tokom sledećeg dijaloga biti iskljućivo formiranje ZSO, koliko god se Priština tome protivila", kaže Petković.

Dodaje da se i EU na to jasno obavezala.

Komentarišući to što privremeni dogovor o registarskim tablicama važi šest meseci, a iz Prištine se najavljuju "rešenja" koja njima odgovaraju, Petković kaže da Bisljimi iz petinih žila pokušava da oroči trajanje KM tablica jer na taj način verovatno želi da umiri albansku javnost koja mu je samo nekoliko dana ranije to isto "KM" sprejevima ispisivala na službenim vozilima u Prištini, šaljući tako poruku da su srpske tablice za prostor KiM ostale na snazi.

audiovisual.ec.europa.eu

 

"Ono što je oročeno i to na šest meseci je isključivo mandat radne grupe koja treba da izradi predlog trajnog rešenja za pitanje registarskih tablica, a konačnu odluku o tome koje i kakvo trajno rešenje će biti prihvaćemo donosi dijalog na visokom nivou u kome će Beograd, budite uvereni, braniti interese srpskog naroda na KiM kao i do sada", kazao je Petković.

Komentari (0)

Srbija