Politika

Petković: Naredna rudna dijaloga isključivo o ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2021

-

16:28

Petković: Naredna rudna dijaloga isključivo o ZSO
Petković: Naredna rudna dijaloga isključivo o ZSO - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Najvažnije je da je poslednjim sporazumom Beograda i Prištine u Briselu sačuvan mir i da je došlo do povlačenja jedinica ROSU sa severa KiM, koje je zamenio KFOR, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković tokom današnjeg razgovora sa ambasadorom Slovenije u Beogradu Damjanom Bergantom, prenela je Kancelarija.

Petković je podsetio da je rešenje sa nalepnicama dogovoreno kao privremeno, dok ne bude pronađeno trajno koje će biti predstavljeno u dijalogu na visokom nivou.

On je upozorio kako Aljbin Kurti pokušava da dogovor iz Brisela predstavi kao početak epohe "nekakvog reciprociteta", mada je apsolutno jasno da se zapravo radi samo o sprovođenju postignutih sporazuma.

Direktor Knacelarije naglasio je da odnos Beograda sa Prištinom može da bude isključivo asimetričan, jer je jedino Srbija u tom odnosu međunarodno priznata država i punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Petković je istakao da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno i političko rešavanje svih otvorenih pitanja, ali i odlučan u zahtevu da se do sada postignuti sporazumi moraju poštovati i sprovoditi, pa će u skladu s tim jedina tema tokom sledećeg dijaloga biti isključivo formiranje Zajednice srpskih opština.

Petković kaže i da iako je svima jasno da Priština u dijalogu opstruira primenu postignutih sporazuma, Beograd dosledno traži da se poštuje dogovor, na koji su potpis stavili i Beograd i Priština i EU, a ZSO je, zaključuje, ključ i osnov normalizacije odnosa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija