Život

Kosmička ishrana: Ruski naučnici proizvode svemirski jogurt i salate, za zdravu ishranu u svemiru

Komentari
Kosmička ishrana: Ruski naučnici proizvode svemirski jogurt i salate, za zdravu ishranu u svemiru
Kosmička ishrana: Ruski naučnici proizvode svemirski jogurt i salate, za zdravu ishranu u svemiru - Copyright Unsplash

Autor: Tanjug

14/12/2025

-

11:57

veličina teksta

Aa Aa

Ruski kosmonaut Oleg Kononenko, koji je išao na Međunarodnu svemirsku stanicu pet puta kao inženjer leta izjavio je da se ulažu napori da se ruski deo Međunarodne svemirske stanice transformiše u samoodrživ ekosistem sposoban da proizvede sve što je potrebno za život, i da se na njemu između ostalog prave svemirski jogurt i uzgaja salata.

Prema njegovim rečima, ruski naučnici su u okviru eksperimenta Probiovit proizveli "svemirski jogurt", čija je svrha zaštita imunog sistema astronauta, i održavanje zdravom njihove crevne mikroflore probioticima, što je od ključne važnosti tokom boravka u svemiru, prenosi danas TASS.

Eksperiment je obuhvatao biološke objekte različite složenosti - od bakterija i kvasca do biljnih i životinjskih ćelija, a specijalni kontejneri koji sadrže rekombinantne mikrobne sojeve sposobne da proizvode supstance korisne za ljude dopremljeni su na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Kulture su zatim držane u orbiti od nekoliko dana do šest meseci pod stalnim izlaganjem zračenju i bestežinskom stanju, da bi zatim seme bilo pretvoreno u liofilizovane porozne probiotske tablete, a hranljiva podloga je takođe liofilizovana i mlevena u homogeni suvi prah, dok su obe komponente pomešane u optimalnim razmerama u suvu dvokomponentnu smešu.

U suvu smešu koja je napravljena na Zemlji u orbiti je zatim dodata voda, posuda je stavljena u termostat, i nakon nekoliko sati kultivacije proizveden je fermentisani probiotski proizvod.

Po povratku na Zemlju, uzorci ovog proizvoda su testirani u laboratorijama a naučnici su, nakon upoređivanja sa kontrolnim uzorcima pripremljenim na Zemlji, utvrdili da je proizvod proizveden na Međunarodnoj svemirskoj stanici zadržao sva ključna probiotska svojstva.

Svemirski staklenik "Lada"

U cilju proizvodnje salate u svemiru, ruski naučnici su stvorili jedinstveni svemirski staklenik "Lada", koji predstavlja visokotehnološki, računarski kontrolisan kompleks koji automatski reguliše osvetljenje, snabdevanje korena vodom i hranljivim materijama, vlažnost i sastav vazduha.

Raznovrsne biljke su uspešno rasle, cvetale i proizvodile useve u stakleniku "Lada" na Međunarodnoj svemirskoj stanici - zelena salata mizuna, patuljasti paradajz, rotkvica, pšenica i ječam, i patuljasti crveni i beli grašak.

Eksperiment je potvrdio sposobnost modernih staklenika da podrže biljni život u svemiru tokom mnogih generacija, kao i da pod pravim uslovima - čist vazduh, voda i svetlost, gravitacija nije kritičan faktor za rast i razvoj mnogih biljnih vrsta.

U još jednom eksperimentu, ruski naučnici su pokušali da utvrde kako u uslovima bez gravitacije rastu biljke, što je pokazalo da se listovi biljke orjentišu ka vazduhu, a koren ka vodi, ali da je svetlost ostala ključni faktor, jer su biljke aktivno posezale ka izvoru svetlosti.

Zaključeno je da biljke imaju složen sistem "donošenja odluka" za orijentaciju u prostoru, gde je gravitacija samo jedan faktor, i to ne uvek glavni.

Ovi eksperimenti predstavljaju sveobuhvatni program za transformaciju svemirske stanice iz "skladišta" u "fabriku", odnosno u samoodrživ ekosistem sposoban da proizvede sve što je potrebno za život.

Komentari (0)

Magazin