Politika

Saradnja u oblasti klimatskog delovanja: Srbija i Nemačka potpisale deklaraciju vrednu 309 miliona evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2021

-

17:31

Saradnja u oblasti klimatskog delovanja: Srbija i Nemačka potpisale deklaraciju vrednu 309 miliona evra
Saradnja u oblasti klimatskog delovanja: Srbija i Nemačka potpisale deklaraciju vrednu 309 miliona evra - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Srbije i Nemačke potpisali su danas Zajedničku deklaraciju o namerama u vezi sa strateškom saradnjom u oblasti klimatskog delovanja između Srbije i Nemačke, vrednu 309 miliona evra.

Deklaraciju je u im Srbije potpisala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sa državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Marijom Flaksbart. 

Potpisivanju su prisustovovali predsednica Vlade Ana Brnabić i ambasador Nemačke Tomas Šib. 

Iznos od 309 miliona koji je Srbija dobila, rekla je Joksimović, najveći je u poslednjih desetak godina od kada radi sa Nemačkom na temu razvojne saradnje.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Deklaracija, kako je navela Joksimović, predstavlja važan imput i u reformskom procesu, a od čega će veliku koristi imati i građani. Srbija i Nemačka, dodala je, na taj način još jednom potvrđuju spremnost da se zajednički pridruže globalnoj inicijativi za sprečavanje klimatskih promena i da zajednički na održiv i efikasan način rade na zelenoj, otpornoj i održivoj ekonomiji.

Ona je dodala da je Deklaracija veoma važna na evropskom putu, jedan od važnih koraka u samom procesu pregovora, a koji bi, kako je rekla trebalo uskoro da usledi u odnosu na izveštaj o napretku i brojne reforme vladavine prava koje je Srbija poslednjih nekoliko meseci intenzivilrala i pojačala.

Nastavak razgovra o klasteru 4

"Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da otvorimo klaster četiri koji pokriva sve ove teme", rekla je ministarka.

Kako je navela, nastavljaju se razgovori o oblastima gde će Nemačka posebno podržati Srbiju, a to su one iz klastera 4 - energetika, transport, zaštita životne sredine, transevropske mreže, klimatske promene i digitalizacija.

Takođe, navela je da je će na osnovu Deklaracije Srbija napraviti institucionalni model i da će kroz snažnu radnu grupu, koja će se sastojati i od nemačke tehničke i ekpsertske pomoći, nastaviti da radi strateške dokumente o dekorbonizaciji, emisiji CO2, obnovljivim izvorima energije.

Podsetila je da je cilj da cela Evropa bude klimatski neutralan kontinet do 2050. godine i dodala da je Srbija spremna da punom snagom, vodeći se aktulenim trenutkom i potrebma građana, ide napred.

Prema rečima Joksimović, tu će od velikog značaja biti tehnička i finansijska pomoć Nemačke, sa kojom Srbija ima izvanrednu razvojnu saradnju.

"Naši timovi iz svih ministarstava sa članovima nemačke delegacije proći će sve važne projekte da vidimo gde nemačka ekspertska i finansijska pomoć i grantovi mogu najbolje da budu upotrebljeni a cilj je ne samo da unapredimo bilateralnu saradnju i da evropske integracije dobiju na dinamici već i da svaki gađanin oseti korist od tog procesa", rekla je Joksomović.

Podsetila je i da je Nemačka najveći bilateralni donator, jedan od najvećih investitora i najznačajnijih evropskih partnera na evropskom putu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Flaksbart je naglasila da 309 miliona evra predstavljaju vrednost paketa za jednu godinu.

"Veoma smo zainteresovani da se ovaj region kreće mirnim putem razvoja i da bude blagostanje za svakog građanina", rekla je Flaksbart i naglasila da se Nemačka vrlo raduje što će konkretno, ne samo novcem već i ekspetskom poći, doprineti što uspešnijoj implementaciji svega zacrtanog.

Brnabić: Samo za prečišćavanje otpadnih voda Srbiji potrebno šest milijardi evra

Brnabić je navela je da su zelena agenda i zelena transformacija i zaštita životne sredine jedan od dva ključna prioriteta Vlade Srbije u ovom mandatu i podsetila da je drugi vladavina prava.

Kako je navela, Deklaracija koja je danas potpisana najavljena je tokom posete nemčke kancelarke Angele Merkel Beogradu.

Brnabić je podsetila i da je i u ekspozeu naglasila da su tri osnovna cilja vlade - unapređenje i zaštita kvaliteta vazduha, bolje upravljanje čvrstim otpadom, stvaranje deponija, reciklažnih sistema; i unapređenje u upravljanju otpadnim vodama.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Dodala je da su tu investicije i najveće i da je potrebno ulaganje od oko šest milijardi evra samo za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi dostigli evropske standard.

"Važno je da se nakon decenija nebrige i nedsotatka investicija u oblasti zaštite životne sredine i energetske trasformacije ove teme postavljaju kao jedan od ključnih prioriteta", rekla je Brnabić i ocenila da je u okviru sporazuma o saradni jedna od važih stvari i prilagođavanje naše ekonomije i društva klimatskim promenama koje su stvarnost sa kojom se trenutno suočavamo.

Predsednica vlade zahvalila je na kraju susreta Nemačkoj što je Srbiju prepoznala kao dobrog i kredibilnog partnera.

Komentari (0)

Srbija