Politika

Predstavnici nemačkih fondacija u Srbiji: Bez velikih promena u politici Berlina prema Beogradu i Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2021

-

23:42

Predstavnici nemačkih fondacija u Srbiji: Bez velikih promena u politici Berlina prema Beogradu i Zapadnom Balkanu
Predstavnici nemačkih fondacija u Srbiji: Bez velikih promena u politici Berlina prema Beogradu i Zapadnom Balkanu - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka će nastaviti da se zalaže za politiku proširenja i integraciju Zapadnog Balkana i Srbije Evropskoj uniji, bez obzira ko bude na čelu nove vlade, poručili su večeras predstavnici nemačkih fondacija u Srbiji.

Na panelu "Da li će rezultati izbora u Nemačkoj uticati na promenu politike prema Zapadnom Balkanu", u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore, istaknuto je i da se privredno-ekonomska saradnja Berlina i Beograda neće promeniti u bliskoj budućnosti, ali da se može očekivati više angažovanja po pitanju Zelene agende.

Zastupnik Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji, Maks Brendle izrazio je uverenje da će Nemačka, kao jedna od najjačih država u EU, i dalje biti nosilac procesa integracije Zapadnog Balkana Uniji i da će dati doprinos proširenju.

"To se posebno odnosi na Srbiju. Bez obzira na sam odnos poverenja koji imaju Angela Merkel i Alesandar Vučić, i interes Nemačke je da bude podržana i okružena prijateljima u državama članicama EU", rekao je Brendle.

Uveren je da će Nemačka nastaviti da se zalaže za proces pristupanja Zapadnog Balkana i Srbije EU, ako za kancelar bude izabran kandidat Socijaldemokartske partije (SPD) Olaf Sšolc, ali da neće biti "nikakvih popusta" kada je reč o kriterijumima za punopravno članstvo.

"Nemačka ima interes da Srbija ostvari napredak na tom putu kroz otvaranje klastera, ali jasno je da će se zahtevati ispunjene kriterijuma kao što su demokratija i pravna država", naveo je Brendle.

Srbija i jugositočna Evropa će imati važnu ulogu u budućoj nemačkoj vladi

Direktor Fondacije Konrad Adenauer, bliske CDU, za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman Dierkes uveren je da, ako šef CDU Armin Lašet bude izabran za kancelara, ne treba očekivati da bi došlo do nekih velikih promena u nemačkoj politici prema Zapadnom Balkanu.

Smatra da to u velikoj meri važi i ako Socijaldemokratska stranka bude imala kancelara.

"Siguran sam da do radikalnih promena kursa neće doći što je veoma važno", rekao je Bekman Dierkes.

On smatra da će Srbija i jugositočna Evropa igrati važnu ulogu u budućoj nemačkoj vladi, naročito sa stanovišta evropske ekonomske i bezbednosne politike.

Direktor beogradske kancelarije Fondacije Hajnih Bel, bliske Zelenima, očekuje da će ta partija učestvovati u novoj vladi, osim ako se velike partije odluče za veliku koaliciju.

"Ali, mislim da to niko ne želi u Nemačkoj. Biće zanimljivo videti u narednim nedeljama kako će biti formirana nova vlada", rekao je Bel.

Prema njegovoj oceni, ako u Nemačkoj bude formirana tzv. "semafor" koalicija, principi nemačke politike u pogledu proširenja EU ostati isti, ali da će se ton promeniti.

"Za očekivati je da će se nemački angažman više baviti pitanjima demokratizacije i vladavine prava u zemljama regiona, kao i na Zelenu agendu", smatra Bel.

U Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija

Direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter rekao je da je inicijativa Berlinski proces, koju je pokrenula nemačka vlada pod vođstvom kancelarke Angele Merkel, vrlo uspešna i da to pokazuje što u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 75.000 radnika.

Naglasio je da će Nemačko-srpska privredna komora raditi na tome da se nastavi uspešna privredna saradnja dve zemlje.

"Sigurno će doći do pomeranja određenih težišta i povećanja angažovanja u raznim oblastima, pre svega u zaštiti životne sredine i zajedničkom obezbeđivanju stručne radne snage u Srbiji i Nemačkoj", rekao je Aleter.

Komentari (0)

Srbija