Evropa

"Semafor" koalicija sve izvesnija: Zeleni, FDP i SPD od sutra pregovaraju o novoj vladi

Komentari

Autor: Euronews

06/10/2021

-

10:36 >> 15:50

"Semafor" koalicija sve izvesnija: Zeleni, FDP i SPD od sutra pregovaraju o novoj vladi
"Semafor" koalicija sve izvesnija: Zeleni, FDP i SPD od sutra pregovaraju o novoj vladi - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) za kancelara Olaf Šolc saopštio je da sutra počinju pregovori o formiranju "semafor koalicije". SPD će sutra započeti razgovore sa Zelenima i Slobodarskom partijom (FDP), sa kojima može formirati većinsku vladu.

Prethodno su Zeleni saopštili da žele da oforme koaliciju sa Socijaldemokratama (SPD) i Liberalima (FDP). 

"Došli smo do zaključka da je sada logično da nastavimo razgovor sa SPD i FDP za dubljom potragom za zajedničkim osnovama", rekla je liderka Zelenih Analena Berbok novinarima, isključujući tako mogućnost potencijlne koalicije sa CDU/CSU, koji su bili drugi na izborima održanim 26. septremba, javlja Euronews.

I lider Liberala Kristijan Lindner rekao je da je Olafu Šolcu (SPD) da je spreman na dogovor sa Zelenima.  Predstavnici ove tri stranke će razgovarati u četvrtak.

"Semafor" koaliciju činili bi upravo SPD, Zeleni i FDP, a lider Liberala Kristijan Lindner je odmah po okončanju glasanja Zelenima ponudio razgovore.

"Građani su dali nalog SPD da uspostavi vladu, a na nama je da to realizujemo“, naglasio je Šolc.

Istakao je da se radi o napretku Nemačke, da nova vlada mora sprovesti ekonomsku i industrijsku modernizaciju i pojačano se bori protiv klimatskih promena.

"To je ono o čemu ćemo razgovarati", najavio je Šolc.

Razgovori će se održati sutra od 11 do 17 sati u "Sititjubu" na berlinskom Sajmu, saopštila je SPD.

Odlučuju partije koje su završile na trećem i četvrtom mestu

Da podsetimo, s obzirom na to da će Bundestag brojati 735 poslanika, za većinu će biti potrebna brojka od 368. Da bi se do nje stiglo postoji nekoliko opcija. 

Dvojica kandidata za kancelara Olaf Šolc (SPD) i Armin Lašet (CDU) smatraju da bi oni trebalo da predvode buduću vladu, a obojica računaju i na iste partnere za sklapanje koalicije – Zelene i Liberale - jer žele da izbegnu formiranje još jedne "velike koalicije".

Na izborima koji su održani pre nešto više od nedelju dana, pobedu su tesno odnele Socijaldemokrate na čelu sa liderom i kandidatom za kancelara Olafom Šolcom.

Takav rezultat prepustio je šansu manjim partijama, Zelenima i FDP, da donesu odluku sa kim će u koaliciju, ali s obzirom na to da je reč o dve partije koje su obično naginjale na suprotne strane, potrebno je da i između njih dođe do saglasnosti.

Zeleni su tradicionalno naginjali na levo, dok su Liberali u poslednjih nekoliko decenija uglavnom bili povezani sa Hrišćansko-demokratskom unijom. Sve četiri partije su u proteklih nekoliko dana održale razgovore.

Zeleni sada kažu da su Liberalima predložili trilateralne razgovore sa Šolcovim Socijaldemokratam.

Komentari (0)

Evropa