Evropa

Počinju pregovori, Nemačka na pragu "semafor" koalicije: Šolc danas sa Zelenima i FDP

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2021

-

11:50

Počinju pregovori, Nemačka na pragu "semafor" koalicije: Šolc danas sa Zelenima i FDP
Izbori u Nemačkoj - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Skoro dve nedelje od održavanja parlamentarnih izbora u Nemačkoj, počinju pregovori o formiranju takozvane "semafor" koalicije. To je najavio lider Socijaldemokrata (SPD) Olaf Šolc koji je ujedno i kandidat za kancelara. Koaliciju bi činili, osim SPD, Zeleni i Liberali (FDP), a ukoliko bi zaista dogovor bio postignut, novi vladajući savez označio bi kraj ere Hrišćansko-demokratske unije (CDU) posle 16 godina.

"Građani su dali nalog SPD da uspostavi vladu, a na nama je da to realizujemo", naveo je Šolc. 

Dodao je da se radi o napretku Nemačke, da nova vlada mora sprovesti ekonomsku i industrijsku modernizaciju i da mora još jače da se bori protiv klimatskih promena. 

"To je ono o čemu ćemo razgovarati", najavio je Šolc. 

Zeleni i Liberali spremni za pregovore

Parlamentarni izbori u Nemačkoj održani su 26. septembra, a tesnu pobedu izvojevale su Socijaldemokrate. Međutim, i Šolc i Armin Lašet, kandidat CDU, izrazili su želju da baš oni budu ti koji će dobiti mandat za sastav vlade, a obojica su i računala na iste potencijalne koalicione partnere.

Upravo zbog toga, mnogi analitičari su ocenili da moć trenutno u rukama drže manje partije, a lider FDP Kristijan Lindner predložio je odmah po okončanju glasanja Zelenima da počnu da razgovaraju o agendi. 

Ove dve stranke jesu održale nekoliko krugova pregovora, a u sredu su lideri stranka izrazili stav da su spremni na zvanične razgovore sa SPD, otvarajući tako zvanično put "Semafor" koaliciji.

"Konsultovali smo i došli do zaključka da ima smisla nastaviti razgovore sa FDP i SPD, posebno zbog sličnosti koje smo uspeli da utvrdimo tokom bilateralnih razgovora", rekla je liderka Zelenih Analena Berbok novinarima.

Nedugo nakon toga i Lindner je saopštio da se saglasio sa Zelenima, te da će zvanični razgovori sa SPD da počnu u četvrtak.

Inače, Berbok i Lindner su ovo objavili nakon što su obe partije održale sastanke i sa blokom CDU/CSU i sa SPD. Dve velike stranke su formirale koaliciju nakon izbora 2017. godine, međutim, takav scenario ovog puta žele da izbegnu. 

Baš zbog toga, kao trenutno najverovatnija opcija jeste takozvana koalcija "crveno-žuto-zeleno". 

Rasparčan politički pejzaž

Izbori u septembru su pokazali da se Nemačka trenutno suočava sa veoma razdeljenim političkim pejzažom. SPD je osvojila 25,7 odsto glasova, dok su CDU/CSU bili slabiji za nešto više od jedan odsto (24,1). Zeleni su završili na trećem mestu (14,8), a FDP na četvrtom (11,5 odsto).

Inače, anketa koju je objavila Forsa u utorak pokazuje da čak 53 odsto nemačkih glasača želi da vidi ovu "Semafor" koaliciju na čelu Nemačke. Nešto više od 22 odsto želi "Jamajku" koju bi činili takođe Zeleni i FDP, ali bi u tom savezu vodeći bio blok CDU/CSU.

Ipak, zasad još ništa nije gotovo, a neka pitanja su i dalje otvorena jer su dve manje stranke tradicionalno naginjale na dve različite strane. Obe jesu izrazile želju da oforme novu vladu što je pre moguće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa