Politika

Završen Samit Pokreta nesvrstanih: "Beograd je bar na dva dana bio centar sveta"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2021

-

18:30

Završen Samit Pokreta nesvrstanih: "Beograd je bar na dva dana bio centar sveta"
Završen Samit Pokreta nesvrstanih: "Beograd je bar na dva dana bio centar sveta" - Copyright Ministarstvo spoljnih poslova

veličina teksta

Aa Aa

Na završnoj konferenciji Samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, koje su zajednički organizovali Srbija i Azerbejdžan, govorili su ministri spoljnih poslova ovih zemalja, Nikola Selaković i Džejhun Bajramov.

"Ovo je, bez svake sumnje, bio najveći u Evropi, a u svetu jedan od najvećih smultilateralnih skupova ove godine. Želim da se zahvalim i obojici predsednika što su podržali našu nameru", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Istakao je da je ponosan što je Beograd "bar na dva dana bio centar sveta". U organizaciji skupa učestvovalo je više od 6.000 ljudi, naglasio je Selaković, uključujući i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvo odbrane, kao i ljudi iz muzeja i drugih kulturnih ustanova.

Selaković je zahvalio učesnicima pokreta što su došli da prisustvuju konferenciji u Beogradu i doprineli “nečemu što pokazuje da je ovo jači deo sveta i čovečanstva”

“Mi smo slobodoljubive nacije. Poštujemo vrednosti koje su definisane u povelji Ujedinjenih nacija, posvećeni smo principima iz Bandunga i beogradskoj deklaraciji koja je ozakonjena pre 60 godina“, rekao je Selaković.

"Ovaj pokret nije prevaziđen, on je čak i svežiji nego što je bio pre 60 godina. Dragi naši, mogu da kažem na neki način i Beograđani, hvala što ste došli i pokazali poštovanje prema Srbiji i Azerbejdžanu kao jednom od koorganizatora. Neki od učesnika su mi naglasili i da nisam dovoljno spominjao Tita - bez obzira na naše unutrašnje razmirice, predsednik Tito je bio jedan od najgenijalnijih političara 20. veka i bez obzira što nije bio srpske nacionalnosti, ponosni smo na njega", zaključio je.

Bajramov: Miroljubiva koegzistencija, bez formalnog svrstavanja

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov, naglasio je da je čitava organizacija konferencije prošla "odlično".

"Možemo biti ponosni na sve što smo postigli u prethodna dva dana. Ministar Selaković je već dao detaljne informacije o ogromnim timovima koji su posvećeno radili, i dobro znamo da su ovi timovi vredno radili poslednja tri meseca", rekao je bajramov.

Na samitu je, naglasio je, upućen poziv da se uklone "nepravedne prepreke" koje ograničavaju izvoz vakcina u vreme pandemije korona virusa.

Bajramov je rekao da su učesnice osudile uvođenje jednostranih mera nekim državama i kršenje povelje Ujedinjenih nacija i da su potvrdile spremnost da se pridržavaju principa iz Bandunga i da poštuju međunarodno pravo.

On je istakao i da je na konferenciji učestvovalo 120 delegacija, šest šefova država i vlada, 50 ministara spoljnih poslova, ali i važni međunarodni posmatrači poput Ujedinjenih nacija.

"Generalni sekretar UN se obratio video porukom našem skupu. Delegacije su pohvalile Azerbejdžan i Srbiju zbog zajedničke inicijative. U svojim izjavama govorili su o osnivačima i njihovim plemenitim ciljevima, koje su izneli pre 60 godina - unapređenju miroljubive koegzistencije, bez formalnog svrstavanja u bilo koji blok", dodao je Bajramov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija