Politika

Drugi dan Samita nesvrstanih: Pre 60 godina borba protiv aperthejda, danas protiv kovida

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

12/10/2021

-

13:29

Drugi dan Samita nesvrstanih: Pre 60 godina borba protiv aperthejda, danas protiv kovida
Drugi dan Samita nesvrstanih: Pre 60 godina borba protiv aperthejda, danas protiv kovida - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Samit nesvrstanih koji se održava u Beogradu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nastavljen je danas plenarnom sednicom i izlaganjima šefova delegacija. Kako su se saglasili govornici, iako su izazovi danas drugačiji od onih pre 60 godina, i dalje je neophodno poštovanje principa na kojima je Pokret osnovan, ali i solidarnost i zajedništvo država koje predstavlja snagu Nesvrstanih.

Ono što je borba protiv aperthejda predstavljala za članove Pokreta nesvrstanih pre 60 godina danas je borba protiv virusa korona, ocenio je danas državni ministar inostranih poslova Nigerije Zubairu Dada.

"Pokret je predstavljao svetlo uz pomoć kojeg smo se borili protiv svih vrsta agresija. Mnogi od nas su bili potlačeni i bilo je mnogo takvih u celom svetu. Za ceo pokret nesvrstanih borba protiv aperthejda bila je problem u to vreme, a danas je to borba protiv kovida", kazao je Dada.

Kako je naveo, potrebno je i oslanjati se na iskustvo koje su imali i da pokažu da je Pokret i dalje snažan i žilav u borbi za poštovanje principa.

Specijalni izaslanik premijera Kambodže Outh Borit saglasio se da je za borbu protiv pandemije virusa korona potrebno da se članovi Pokreta drže principa i jedinstva i naveo da je Kambodža uspela u velikoj meri da vakciniše svoje stanovništvo zahvaljujući upravo podršci koja je došla od prijatelja na multilateralnom nivou.

Ministar za regionalnu saradnju Konga Didije Mazemba Mukanzu istakao je da pored svih despariteta postoje mnogi problemi kao što su siromaštvo koje ne poznaje granice, pandemija virusa korona, privredna recesija.

"Potrebno je da pobedimo pandemiju i obezbedimo bolju egzistenciju, a u duhu napretka ponavljamo svete principe povelje UN koji se zasnivaju na poštovanju integriteta i suvereniteta. Kongo je spreman da voljno učestvuje u svim inicijativama koji mogu doprineti do poboljšanja odnosa u svetu", kazao je Mukanzu.

"Ono što se ne menja je da zajedno radimo na problemima"

Državni ministar inostranih poslova Katara Soltan bin Sad Al-Muraiki ukazao je na to da se međunarodna zajednica danas suočava sa izazovima koji se razlikuju od onih koji su svet potresali pre 60 godina.

"Pandemija, klimatske promene, zloupotreba tehnologije, nema sumnje da je potrebno suočiti se sa tim, a ono što se ne menja jeste da treba svi zajedno da radimo na tome", kazao je.

Državni ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmed Halil ukazao je na to da je svet bio drugačiji u vreme osnivanja Pokreta kada je bila potrebna borba protiv kolonijalizma.

"Neki se još uvek bore protiv jarma kolonizacije, Hladni rat je gušio ceo svet, imalo je malo prostora da se bori za ličnu slobodu, ali počeli smo sa tim i pored razlika mi smo ujedinjeni u solidarnosti zajedno se borili. Pokazali smo ostatku sveta da kada smo zajedno sve možemo da postignemo", kazao je Halil.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Kako kaže, skup u Beogradu je pokazatelj snage Pokreta nesvrstanih.

"Dekolonizacija, pitanja vezana za bezbednost, borba za narod Palestine, sve je to učinilo Pokret kredibilnim partnerom u međunarodnoj areni. Principi iz Bandunga su bili vodilja za nas, a borba protiv agresije nikada nije bila važniji nego danas", naveo je.

Ministar rada Gvajane Džozef Hamilon poručio je  da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih nacija, dok je ministar trgovine Somalije Kalif Abdi Omar ukazao na prijateljstvo Beograda i Mogadiša i istakao da njegova zemlja želi da ojača i produbi odnose sa Srbijom i drugim članicama pokreta.

On je dodao da Somalija, kao zemlja koja je prošla kroz građanski rat, veruje u dijalog i mirno rešavanje sukoba i založio se za jačenje odnosa između članica pokreta.

Ministar rada Gvajane Džozef Hamilton podsetio je na okolnosti koje su dovele do stvaranja pokreta i ocenio da je jedna od najvećih i najznačajni lekcija iz tog perioda da je razumevanje između nacija od ključnog značaja u potrazi za međunarodnim mirom i bezbednošću.

„Bez obzira na to što smo do sada ostvarili, treba još mnogo da se ostvari“, rekao je Hamilton.

Ministarka spoljnih poslova Sao Tome i Principe Edit Ramuš da Košta rekla je da prisustvo delegacije te zemlje obeležavanju godišnjice pokazuje posvećenost i poštovanje princiopa Pokreta nesvrstanih.

Ukazala je na problem kao što su raspoloživost vakcina i klimatske promene i rekla da je potrebno više uraditi u da se ožive principi Pokreta nesvestanih i dijalog u novom kontakstu i obvezbedi svetlija budućnost za sve I više u solidarnosti.

Vang Ji: Kina spremna na saradnju

"Pokret nesvrstanih postao je nezamenljiva snaga u međunarodnim odnosima, a Kina je spremna da sarađuje sa njegovim članicama i nastaviće da ih podržava", poručio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji u pismu koje je drugog dana skupa kojim se obeležava 60. godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih pročitala ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

"Kako svet nastavlja da se menja i kako stvari evoluiraju, Pokret nesvrstanih se pokazao kao bitan akter. Sada je još važnije da zemlje u razvoju budu nezavisne i sačuvaju budućnost u svojim rukama. To je imperativ", poručio je Vang u pismu.

On je dodao da je Kina sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih "delila dobro i zlo", pružala im ekonomsku podršku i zalagala se za njih pred međunardonim institucijama.

"To obeležava našu spoljnu politiku", naglasio je Vang i dodao da će "naše srce uvek biti sa njima i uvek ćemo ih podržavati".

On je dodao da Kina želi da doprinese novom globalnom razvoju u svetu i podsetio da je kineski predsednik Si Ðinping tokom generalne debate na 76. sednici Generalne skupštine UN predstavio globalnu razvojnu iniicijativu kako bi se sprovela Agenda UN za 2030. za održivi razvoj i stvorio zeleniji, pravedniji i izbalansiraniji svet.

Istakao je i da se Kina zalaže za nove vrste međunarodnih odnosa i ocenio da hegemonija, koja je vladala svetom pre više od 60 godina, više ne može da funkcioniše.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

"Sve zemlje, bez obzira na veličinu, snagu i bogatstvo su jednake. Treba da poštuju suverenitet i razvojni put ostalih. Dijalog mora da zameni konfrotaciju, a forme partnerstva i savezi su ono što je dobrodošlo. Moramo da se borimo za jednakost i pravdu u međunarodnim odnosima", poručio je on i naglasio da je jačanje saradnje još bitnije u vreme kada se svet suočava sa globalnim izazovima.

Podvukao je i da će Kina da se zalaže za multilateralizam u svetu, što, prema njegovim rečima, nije izbor, već neophodnost.

"Praksa multilateralizma znači da ćemo sačuvati status i ulogu UN, da ćemo napustiti mentalitet Hladnog rata i uzdržati se od novih blokova i novih neprijateljskih saveza", poručio je Vang.

Ukazao je da se Pokret nesvrstanih od svog osnivanja borio za za solidarnost, demokratiju u međunardonim odnosima i za pravičan ekonomski poredak u svetu, kao i da se suprotstavljao kolonijalizmu, rasizmu i stranoj upravi.

Nestašica vode i klimatske promene - novi problemi

Asistent ministra spoljnih poslova Egipta Ehab Badavej ukazao je da jedan od važnijih problema sa kojima se suočavaju prevashodno siromašne zemlje u svetu nestašica vode, a da ni u Pokretu trenutno ne postoji saradnja da se taj problem rešava.

Badavej je istakao da se Pokret mora solidarno i jedinstveno pozabaviti tim problemom koji proističe iz klimatskih promena.

Takođe, ukazao je da će klimatske promene dovesti do stvaranja novih problema.

"Moramo brzo i solidarno da radimo i odlučujemo o svojoj budućnosti pod okriljem UN", kazao je Badavej i pozvao sve članice Pokreta da pokažu nameru u rešavanju problema za "svaku kap vode" koja je bitna za čovečanstvo.

Navodeći da se svet suočio i sa krizom koju je izazvala pandemija virusa korona, Badavej kaže da nas je kovid19 naterao da se ozbiljno radi kako bi se obezbedile vakcine i pozvao da one budu dostupne svima podjednako.

Saradnja potrebnija nego ikad

Na poslednjem panelu skupa koji se održava u Beogradu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih učesnici pozvali na poštovanje principa tog Pokreta iz Bandunga i ukazali da je danas više nego ikada potrebna saradnja na multilateralnom nivou, a da je održiv razvoj rešenje za izazove sa kojima se svet suočava.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Ambasador Ruande u Rusiji Frank Mušo Kamanzi, istakao je da treba gledati u istoriju Pokreta i njegove početne principe i koristiti ih u rešavanju problema sa kojima se svet danas suočava.

Naveo je i da duh saradnje treba sprovesti u konkretne aktivnost i da zemlje, bez obzira na resurse i veličinu, ne mogu i da rešavaju probleme izolovane zbog čega je, kaže, saradnja ključna za bolji svet.

Ambasador Kube pri UN Pedro Luis Kvestra ocenio je da su solidarnost i jedinstvo i dalje neophodni među članovima Pokreta nesvrstanih, kao što su bili i 1961. godine, kada je formiran.

Ukazujući na "ozbiljne izazove" s kojima se Pokret suočava, kao što su “trka u naoružanju” i jednostrano uvođenje sankcija, manipulacija ljudskim pravima zbog političkih interesa, Kvestra je rekao da “ne smemo da predahnemo dok ne dostigneno održivi razvoj koji će odgovarati stremljenjima miru”.

On je dodao da Kuba podržava rešenja u skladu sa rezulucijama Ujedinjenih nacija, kojima se traži okončanje sankcija Kubi.

Stalni predstavnik Burundija pri UN Zefrin Maniratanga rekao je da će njegova država snažno reagovati u borbi protiv terorizma kako bi se uspostavili međunarodni mir i stabilnost.

Stalni predstavnik Senegala u UN Šeik Nijang istakao je da principi Pokreta ostaju relevantni i danas i to i u kontekstu današnje zdravstvene krize, terorizma, klimatskih promena.

Navodi da je pozitivan doprinos Pokreta očigledan i poziva sve članove da se snažno suprotstave takozvanom vakcionalnom nacionalizmu, odnosno na jednakoj dostupnosti vakcina svima.

Takođe, iskazao je solidarnost sa, kako kaže, zemljama žrtvama koje ne mogu da uživaju pun suverenitet na svojim teritorijama i kao primer naveo Palestinu.

Tenzin Rondel Vangčuk, stalni predstavnik Butana u UN-u, kazao je da se danas svet suočava sa problemom koji je bez predsedana misleći na pandemiju virusakorona i dodao da su za borbu protiv pandemije potrebne ideje solidarnosti i jednakosti, koje ostaju večne.

"Pandemija, povećanje siromaštva, sigurnost u nabavci hrane to su problemi čije rešavanje treba da pokaže snagu međunarodne zajednice", kazao je Vangčuk.

Stalni predstavnik Vijetnama u UN Ti Tujet Maj ukazala je da Pokret treba da bude inovativniji, da promoviše akciju protiv intervencionizma, kao i ostale principe uspostavljene u UN.

Takođe, Vijetnam se zalaže i za to da Pokret učestvuje u međunarodnim i regionalnim forumima i da se nastavi jačanje saradnje.

Mir i dalje ugrožen

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Kenije Ababu Namvamba kazao je da je od prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu pre 60 godina ‘’globalna arena’’ prosla kroz duboke promene, ali da se svet i dalje suočava sa nizom tradicoionalnih i netradicionalnih opasnosti po mir, kao i da su brojni izazovi vezani za multilateralizam.

Naglasio je da Pokret treba da se prilagodi novim realnostima unutar samog pokreta , ali i onima koje dolaze spolja i da ponudi pragmatična rešenja, kao i da ponudi jednakosti nacija u ekonomskom oporavku, posebno posle pandemije kovida 19.

"Kenija zahteva ravnopravniji i neograničen pristup vakcinama za sve zemlje jer ranjivost bilo gde u svetu je ranjivost svih i svugde I zato ogranicavanje pristupa vakcinama nikom ne pomaže’’, kazao je Namvamba.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Ministar spoljnih poslova Komora Doihir Dulkamal, rekao je da je Pokret nesvrstanih nastao kao impuls velikih ljudi među kojima je, kako kaže, bio i Josip Broz Tito.

Istakao je da se konferencija u Beogradu održava u krucijalnom trenutku za naš svet koji, kako je rekao, treba da uzdigne savremenu civilizaciju koja se nalazi pred velikim izazovima.

"Multilateralizam se više nego ikada nameće kao ključno rešenje za prosperitet naših zemalja i sve oblasti treba da budu prožete njime", naveo je Dulkamal i pozvao na solidarnost.

"Našu doktrinu i principe treba da angažujemo kako bi smo napravili ravnotežu u međunarodnim odnosima, a bez egoističkih ponašannja pojedinih zemalja’", rekao je Dulkamal.

Komentari (0)

Srbija