Politika

Više od 105 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija - u Beogradu se nastavlja Samit Pokreta nesvrstanih

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/10/2021

-

07:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu se danas nastavlja samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja kome prisustvuje veliki broja stranih zvaničnika.


Na dvodnevnom skupu se okupilo više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija.

Domaćini skupa, koji se održava na Beogradskom sajmu, u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961. godine održan u glavnom gradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan. Dvodnevni samit počeo je juče obraćanjima predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a zatim je usledio planarni deo sa obraćanjima delegacija koji se nastavlja i danas. Paralelno se odvijaju i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije.

Vučić: Dobrodošli kući


Rečima "dobrodošli kući", predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je juče obraćanje na otvaranju samita, i izrazio nadu se neće razgovarati samo o prošlosti, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo.

"Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan", poručio je Vučić i dodao:

"Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije je ponosni promoter politike multiratilazima, velika mi je čast da smo se okupili danas. Uveren sam da Beograd kao viševekovni simbol i tačka kontakta, susreta istoka i zapada, može da baš podstakne na dijalog i izrgadnju novih mostova saradnje".

On je rekao i da je ovo izuzetna i retka prilika da lideri razgovaraju licem u lice.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

"Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj", istakao je Vučić.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov takođe se obratio juče na jubilarnom Samitu Pokreta nesvrstanih da su načela tog pokreta u aktuelnom svetu veoma potrebna.

Među učesnicima skupa su predsednik i Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdul Šahid, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti bili su šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.Na poslovima obezbeđenja manifestacije angažovano je više od 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Pokret nesvrstanih

Ideja o Pokretu nesvrstanih nastala je pet godina pre prve konferencije, kada su se u Titovoj vili na Brionioma sastali premijer Indije Džavaharlal Nehru, predsednik Egipta Gamal Abdel Naser i predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito. 

Simbolična, ali i istorijska slika, kada je potpisana Brionska deklaracija, i kada je dogovoreno da se u blokovski podeljenom svetu između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza, nesvrstani nametnu kao struja koja poziva zemlje da na miran način rešavaju sporove. 

Reč je o političkoj alternativi za zemlje koje žele da izbegnu opredeljenje za određen vojno-politički blok i vode samostalnu spoljnu politiku.

Pokret se opredelio za podršku nacionalnoj borbi za nezavisnost, iskorenjivanje siromaštva i suprotstavljanje kolonijalizmu i imperijalizmu. Najveći skup država posle Ujednjenih nacija održan je u septembru 1961. godine u glavnom gradu tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Okupili su se lideri 25 zemalja, među kojima su pored osnivača bili i predsednik Indonezije Sukarno i prvi predsednik Gane Kvame Nkrumah.

Pet prinicpa na kojima počiva, a to su uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, uzajamno nenapadanje, jednakost i uzajamna korist i miroljubiva koegzistencija i danas, šest decenija kasnije, aktuelni su više nego bilo kad ranije. 

Iako formalno ima 120 članica, u kojima živi 55 odsto svetskog stanovništva, Pokret nesvrstanih nema uticaj koji je imao u drugoj polovini 20. veka, ali i dalje predstvalja glas onih koji se slabije čuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija