Politika

Samit Nesvrstanih - šta se promenilo za 60 godina i zašto Kipar ne učestvuje

Komentari

Autor: Miloš Milić

11/10/2021

-

15:38

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Samit Nesvrstanih zemalja je ovih dana tema i na društvenim mrežama i specijalizovanim portalima u Srbiji, ali i u drugim državama. 

Turska agencija Anadolu tako u analizi uoči samita navodi da je njegov značaj mnogo manji nego što je bio pre 60 godina. Oni navode da se dosta toga promenilo, da i danas taj pokret broji 120 članica, ali da njegov uticaj nije ni blizu onog od pre četiri decenije.

Kao razloge za smanjenje uticaja Pokreta Nesvrstanih agencija navodi nove globalne izazove koji su u prvi plan izbacili aspiracije država ka Evropskoj uniji i NATO i drugim organizacijama okupljenih oko velikih svetskih sila.

Izdavačko - istraživački centar Demostat donosi nam informaciju da jedna od zemalja osnivača, Kipar, nije poslala svoje predstavnike i to pre svega zbog protivljenja Azerbejdžana, zemlje koja zajedno sa Srbijom organizuje ovaj skup.

Naime, dve zemlje imaju tradicionalno loše odnose, koji su posebno zaoštreni u julu, kada je parlamentarna delegacija Azrbejdžana posetila Severni Kipar u znak sećanja na 47. godišnjicu iskrcavanja turskih trupa tokom invazije na Kipar. Sve je to doveo i do toga da jedna od zemalja osnivača ne bude na Samitu.

Detaljnije o temi pogledajte u "Kocki" Miloša Milića. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija