Politika

Obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD: Dve zemlje "partneri", ali ne i "saveznici"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

20:38

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas je obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, a ove dve zemlje nastavljaju saradnju "kao partneri", a mnogo je oblasti u kojima to mogu i da realizuju, rekao je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na skupu koji je organizovala Poslanička grupa prijateljstva sa SAD.

Zvanični diplomatski i trgovinski odnosi počeli su potpisivanjem ugovora 14. oktobra 1881. godine, a tadašnja Kneževina Srbija i SAD potpisale su posle višegodišnjih pregovora dva ugovora koji su ostali na snazi do danas.

Kako je rekao Dačić, Srbija i Amerika se danas "dobro poznaju", a zajedno su proživele i dobro i loše.

"Izvukli smo pouke i odlučili da idemo dalje kao snažni partneri. Radimo zajedno na svemu što je u obostranom interesu i mi dobro znamo da nijedan naš državni i nacionalni cilj ne možemo da ostvarimo bez saradnje sa Amerikom, niti Amerika misli da može bez Srbije da neki svoj interes u ovom delu Evrope. To je ono što nas danas veže i na čemu gradimo naše  odnose i nema razloga da bilo ko zbog toga bude nezadovoljan", rekao je Dačić.

I američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da su dve zemlje postojani partneri u suočavanju sa zajedničkim izazovima.

"Naše čvrsto prijateljstvo dugo 140 godina, danas, kao i tada, bazira se na dogovorima i zajedničkim borbama. Bilo da govorimo o celokupnoj istoriji naše saradnje, ne smemo i ne bi trebalo da zaboravimo devedesete. To je zasigurno bilo najmračnije doba ove regije i za naše bilateralne odnose. Kada se osvrnemo na to doba, to nas takođe podseća na ulogu diplomatije i kako neki to zovu, poraz diplomatije", napomenuo je Godfri.

Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je na Tviteru da ga raduje što se danas obeležava 140 godina diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Srbije.

"Srećni smo zbog obeležavanja 140 godina diplomatije između SAD i Srbije. Naše dve nacije su delile zajedničku istoriju prožetu prijateljstvom i dubokim kulturnim vezama. Jedva čekamo da izgradimo još jače partnerstvo, što će biti nastavak naše 140-godišnje saradnje", istakao je Blinken na Tviteru.

Odgovorio mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Vrednosti koje smo tada delili nas vezuju čvrsto čak i sada, inspirišu nas da radimo još tešnje", naveo je Vučić.

Krstić: Dobro je odabran izraz "partneri"

Od zvaničnika se na dan obeležavanja čulo da je reč o "partnerima", a Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka kaže da je izraz "partner" dobro odabran.

Euronews Srbija

"Nije slučajno odabran partner, a ne saveznik, zato što na primer Srbija i SAD partnerski sarađuju na polju odbrambene saradnje, unutrašnjim poslovima, na ekonomskom polju, ali to nije onaj rang koji bi mogao da se okarakteriše kao čvrsto savezništvo", rekao je on.

Pitanje Kosova je tema koja je u bilateralim odnosima sa SAD prisutna od devedesetih godina, kaže Krstić. Dodaje da je od prve administracije Baraka Obame uspostavljen princip "slažemo se da se ne slažemo".

"U nekim situacijama je to bilo da temu Kosova ignorišemo, sarađujemo na drugim poljima, a u nekim situacija u proteklih deset godina Amerika je stavljala veliki pritisak na rukovodstvo u Beogradu da se to pitanje reši", rekao je on povodom obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

U ovoj fazi, kako napominje, nekog velikog pritiska neće biti, ali postojaće "podstek" da se ovo pitanje konačno reši, te da će američkoj administraciji prioritet biti ekonomska integracija.

Komentari (0)

Srbija