Politika

Vujović: Srbija emitovala prvu zelenu evroobveznicu, obezbeđeno milijardu evra

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

17:40

Vujović: Srbija emitovala prvu zelenu evroobveznicu, obezbeđeno milijardu evra
Vujović: Srbija emitovala prvu zelenu evroobveznicu, obezbeđeno milijardu evra - Copyright Vlada Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je, u razgovoru sa šefom Misije MMF za Srbiju Janom Kesom Martejnom, da su u Srbiji sprovedene brojne aktivnosti radi unapređenja kvaliteta vazduha, upravljanja čvrstim otpadom i tretmana otpadnih voda.

"Značajno je i što je Srbija prvi put emitovala zelenu evroobveznicu, kojom je obezbeđeno milijardu evra. Ta sredstva će se koristiti isključivo za finansiranje predloženih zelenih projekata i podršku planu za zeleni rast", rekla je Vujovićeva putem video-linka, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi, Vujovićeva je Misiji MMF-a predstavila i šta je urađeno kada je reč o regulativi.

"Srbija je jedna od prvih zemalja Zapadnog Balkana koja je usvojila Zakon o klimatskim promenama, a trenutno se radi na izradi niza planskih dokumenata predviđenih tim aktom. Usvojene su izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, a u pripremi su i drugi zakoni u kojima će biti transponovane evropske Direktive", rekla je Vujovićeva.

Razgovori sa Misijom MMF u Srbiji počeji su 11. oktobra, u okviru novog savetodavnog aranžmana "Instrument za koordinaciju politika" koji se sprovodi od juna 2021. godine, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija