Privreda

Vanredne kontrole u 10 fabrika zbog zagađenja

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

16:02

Vanredne kontrole u 10 fabrika zbog zagađenja
Vanredne kontrole u 10 fabrika zbog zagađenja - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Republički inspektori su od 27. do 31. avgusta sproveli vanredne kontrole u 10 privrednih subjekata kako bi proverili da li je prekoračen dozvoljeni nivo zagađujućih materija, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i dodala da oni nastavljaju da rade pojačanim intenzitetom.

"U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, kontrolom su ustanovljene nepravilnosti samo u ciglani Fantini Scianatiko u Mihajlovcu, koje su prouzrokovane nedovoljnim ulaganjem u opremu", saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka Vujović zatražila je od svih privrednih subjekata da u najkraćem roku usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine, jer je, kako je istakla, to u interesu i privrede i građana.

"Već sam apelovala na kompanije, i većina njih sada poštuje i ima svest o zaštiti životne sredine, tako što održava opremu koja smanjuje emisije zagađujućih materija u vazduhu, redovno radi remont, a neke čak ulažu i u novu opremu", navela je Vujović.

Tokom kontrole kompanije Eliksir Zorka - Mineralna đubriva iz Šapca, koja već uspešno sprovodi projekat za unapređenje prečišćavanja gasova, inspektori su utvrdili da je emisija zagađenja u dozvoljenim granicama, stoji u saopštenju.

Pexels

 

Dodaje se da u kompanijama Lafarž BFC iz Beočina, Zorka keramika, Vukocem, Aksinta i Oblak internacional iz Šapca, Valjaonici bakra iz Sevojna, Ciglani IGM Mladost iz Leskovca, takođe, nisu uočene nepravilnosti.

Ministarka podseća da su od nedavno u nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i postrojenja za sagorevanje, čija je snaga manja od 50 kWth, što je ustanovljeno novim izmenama Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija.

Budući da se veliki broj pritužbi građana odnosi na male zagađivače, Vujović navodi da su Uredbom su i oni obuhvaćeni, tako da će i njihovi procesi rada biti predmet kontrole.

Vujović je istakla da resorno ministarstvo ulaže velike napore kako bi se, kroz usklađivanje propisa i različite projekte efikasnije rešavao taj problem.

"Kvalitet vazduha je apsolutni prioritet, i zato nastavljamo da radimo još brže, kako bi generacijama koje dolaze obezbedili čistiju budućnost", navela je Vujović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis