Politika

Odložena rasprava o Zakonu o zaštiti prirode, poslanici će o tome najverovatnije raspravljati sledeće nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2021

-

15:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Više od 200 poslanika vladajuće koalicije tražilo je da se izmene Zakona o zaštiti prirode skinu da dnevnog reda Skupštine Srbije. Ovo je jedna od retkih situacija u srpskom parlamentu da se traži povlačenje predloga zakona koji je podnela Vlada Srbije. 

Izmenama zakona o zaštiti prirode trebalo bi da se reguliše izgradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima, tačnije, da se razmatra uticaj koji ima njihova izgradnja na životnu sredinu. 

Euronews Srbija nije dobio zvaničnu informaciju zašto je zakon skinut sa dnevnog reda. Nezvanično, zakon se ne povlači iz procedure već se samo skida sa dnevnog reda, a o njemu će se raspravljati sledeće nedelje. 

U predlogu ovog zakona Ministarstvo je navelo da je došlo do problema zbog izgradnje mini-hidrocentrala i velikog negovanja stanovnika koji žive u tim zaštićenim područjima, ali i stručne javnosti.

Protest na Planskoj reci

Dopisnica Euronews Srbija je bila na Planskoj reci gde su se građani okupili protestujući zbog izgradnje mini-hidroelektrane. Kaže da građani navode da se uništava netaknuta priroda na obroncima planine Željin koja je u trećem stepenu zaštite.

Meštani tvrde da investitor nema potrebnu saglasnost, niti Zavoda za zaštitu prirode nit nadležnog ministarstva. 

Takođe, navode i da je investitor počeo gradnju na njihovim parcelama i da je prošao pored 20 parcela ,a da nikoga nije pitao za dozvolu. Tvrde i da su sve dozvole sa kojima je počeo izgradnju nelegalne i da vlasnik nema dozvolu za početak radova.

Jedan od meštana je naveo je da investitor prolazi kroz 20 do 30 parcela, a da nikoga nije pitao za dozvolu. On navodi da ga je predsednik Mesne zajednice, koji još nije stupio na dužnost, pitao da se prvo dogovori sa ljudima. 

"Međutim, on je rekao: Obavesti ti ljude, ako hoće, neka oni mene nazovu da bi uzeli neki dinar što ću ja da prođem kroz njihovu parcelu. geometar je prošao, on je slagao geometra da su imovinsko-pravni odnosi regulisani", rekao je on. 

Drugi meštanin se plaši da će kraj ostati pust jer su vekovima ljudi živeli pored reke, a treći upozorava da u reci žive zaštićene biljne i životinjske vrste. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija