Politika

Dačić za Euronews Srbija objašnjava koji su dalji koraci u procesu promene Ustava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2021

-

15:34

Dačić za Euronews Srbija objašnjava koji su dalji koraci u procesu promene Ustava
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Pozitivno mišljenje Venecijanske komisije na ustavne amandmane je velika stvar, rekao je za Euronews Srbija predsednik parlamenta Ivica Dačić. Dačić je dodao da se Srbija ponovo obratila Venecijanskoj komisiji jer su postojale određene nedoumice u javnosti, kad je reč o tekstu ustavnih amandmana od pre dve-tri godine, i istakao da su stavovi usaglašeni.  

Predsednik Skupštine Srbije je rekao da ovo znači kraj procesa razgovora sa Venecijanskom komisijom kada je reč o sadržaju ustavnih amandmana.  

“Najvažnja vest danas je da je komisija na plenarnoj sednici usvojila mišljenje koje je pozitivno, o tekstu ustavnih amandmana”, istakao je Dačić.  

Dodao je da je sledeći korak da skupštinski odbor usvoji konačan tekst i da ga pošalje skupštini na usvajanje.  

"Taj korak bi prethodio referendumu, i to bi bio kraj ustavnih promena. Posle referenduma Narodna skupština proglašava novi tekst Ustava", rekao je Ivica Dačić. 

Objasnio je da praksa rada Narodne skupštine zahteva da se promene Ustava ne mogu prenositi u drugi saziv parlamenta i da to znači da proces mora da se završi u okviru ovog saziva, a ako se ne završio, onda sledeći saziv mora sve od početka.  

Kako je rekao, korak koji prethodi referendumu je novi zakon o referendumu, a i o tome je bilo reči sa Venecijanskom komisijom.  

"Ukoliko i taj zadatak obavimo onako kako treba, onda je dinamika takva da, do raspuštanja Skupštine mora ovo da se završi. Najdalje do prvih desetak dana februara", rekao je Ivica Dačić.  

"Formiraće se sva tela koja su dogovorena"

Na pitanje o novom telu koje će kontrolisati rad medija pred izbore, Dačić je rekao da je vlada donela odluku o formiranju i da je stvorila pravni osnov da to telo može da bude formirano. Podseća da je to rezultat dogovora sa evroparlamentarcima i da će sad od svih biti zatraženo da pošalju predloge za sastav tela.

Kao je dodao, nakon toga će on obaviti konsultacije sa evroparlamentarcima i formiraće se sva tela koja su dogovorena.  

Govoreći o drugom koloseku dijaloga koji se vodio bez posrednika, najavio je da će sledeće nedelje doći do finalizacije razgovora, ali da se to neće odnositi na ono što je već dogovoreno.  Rekao je da je taj dijalog bio uspešan i da su stranke bile konstruktivne, a sada je vreme da se govori o finalnoj verziji sporazuma.  

Komentari (0)

Srbija