Politika

Stejt department: SAD traže formiranje ZSO na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Fonet

22/10/2021

-

19:33

Stejt department: SAD traže formiranje ZSO na Kosovu i Metohiji
Stejt department: SAD traže formiranje ZSO na Kosovu i Metohiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparol američkog Stejt departmenta izjavio je danas prištinskom listu Gazeta ekspres da Kosovo i Srbija moraju da ispoštuju svoje obaveze u primeni preliminarnih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

"Od suštinskog je značaja da Kosovo i Srbija ispoštuju svoje obaveze sprovođenjem svih prethodnih sporazuma, a to uključuje i Zajednicu srpskih opština", rekao je portparol Stejt departmenta.

On je istakao da SAD nemaju opis toga kako bi trebalo da se primeni Sporazum o zajednici ili bilo koji drugi sporazum i da to zavisi od toga kako su se dve strane dogovorile.

"Ne dajemo nikakav opis kako bi ovaj, ili bilo koji drugi dogovor trebalo da se sprovodi. Tehnike primene su predmet dogovora između strana", rekao je portparol SAD, prenosi KoSSev.

Da treba primeniti sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština poručili su i iz Evropske unije.

Komentarišući "pretnju" Srpske liste da će napustiti institucije ukoliko se ZSO ne formira, potpredsednik Vlade Kosova Basnik Bisljimi pre nekoliko dana je sa velikom sigurnošću naveo da se taj sporazum neće primeniti.

"Neće biti zajednice opština sa srpskom većinom, a ako je to bio razlog zbog kojeg su građani glasali za Srpsku listu, onda su oni izmanipulisani", rekao je Bisljimi na KTV 20. oktobra.

U međuvremenu, Beograd se priprema da pitanje ZSO bude sledeća tačka o kojoj će se razgovarati na narednom sastanku u Briselu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija