Politika

Zaharova: UNMIK i KFOR da osiguraju bezbednost osoblja ruskog predstavništva u Prištini

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2021

-

21:28

Zaharova: UNMIK i KFOR da osiguraju bezbednost osoblja ruskog predstavništva u Prištini
Marija Zaharova - Copyright AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Rusija poziva Privremenu civilnu administraciju Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) i međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO saveza, odnosno KFOR, da obezbede bezbedne uslove za osoblje ruskog predstavništva u Prištini, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u današnjem saopštenju.

"Pozivamo UNMIK i međunarodne snage na Kosovu da u okviru svojih ovlašćenja u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 osiguraju bezbednost i neophodne uslove za normalan rad personala ruske kancelarije u Prištini. Očekujemo od administracije UN odgovarajuće pisane garancije", istakla je Zaharova, prenosi TAS.

Ona je danas još poručila da proterivanje dvoje ruskih diplomata iz nepriznate države Kosovo neće imati posledice po njihov pravni status.

Proterane diplomate, prema rečima Zaharove, nemaju veze ni sa jednim organom samoproglašene države, jer su u skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, koja je osnov za normalizaciju situacije na Kosovu, oni akreditovani pri Misiji UN (UNMIK).

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocenila je objavu tzv. kosovskih vlasti o tome da su dvojica ruskih diplomata u pokrajini nepoželjne osobe, kao namernu grubu antirusku provokaciju.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je ranije da su dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije u Prištini proglašena personama non grata zbog, kako je navela, njihove štetne aktivnosti "koje su narušile nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova".

Reč je dvojici diplomata koji rade u prištinskom odeljenju ruske ambasade u Srbiji, a Priština je kao argument navela "opasnost po nacionalnu bezbednost" i "ustavni poredak" koji, kako ističe Zaharova, u pokrajini faktički ne postoji.

Ubrazo nakon ovog poteza Prištine reagovala je ambasada Rusije u Srbiji saopštenjem u kojem se ističe da Rusija ne priznaje ni Kosovo ni odluke "vlade".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija