Politika

Osmani: Nadam se da zvaničnici EU ubuduće neće davati jednostrane izjave

Komentari

Autor: Kossev.info

20/10/2021

-

20:53

Osmani: Nadam se da zvaničnici EU ubuduće neće davati jednostrane izjave
Osmani: Nadam se da zvaničnici EU ubuduće neće davati jednostrane izjave - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je kritikovala zaključke iz izveštaja Evropske komisije o napretku regiona  – kako one koji se odnose na situaciju na Severu Kosova, tako i one o pravosuđu.

Pozivajući se na nalaze koji sugerišu da bi trebalo preduzeti dodatne mere za borbu protiv kriminalnih aktivnosti, uključujući korupciju i ilegalni prelazak granice, Osmani je rekla da bi zvaničnici EU ubuduće trebalo da podrže Kosovo po ovim pitanjima, a ne da mu se suprotstavljaju.

"Tražimo od svih zvaničnika EU da ostanu verni ovim izjavama, tako da kad god se institucije za sprovođenje zakona Republike Kosovo bore protiv kriminala i šverca u svakom kutku naše zemlje, uključujući i sever, imamo podršku, a ne njihovo protivljenje", kazala je Osmani, prenosi Gazeta Express.

Osmani je danas ujedno kazala da je njen stav, u svojstvu predsednice, već svima jasan:

"Ne postoji kompromis u borbi protiv kriminala i korupcije, a to je već dokazano", rekla je ona i naglasila da se nada da zvaničnici EU neće u buduće da daju "jednostrane i neosnovane izjave".

Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman

 

"Nadam se da u budućnosti zvaničnici EU neće davati jednostrane i neosnovane izjave, koje mogu samo povećati tenzije i ometati naše napore u oblasti vladavine prava u svakom kutku Kosova. Drago mi je što je danas bilo razmišljanja. Pozdravljam izjavu gospodina Blinkena", izjavila je Osmani.

Kosovska predsednica ali i veći broj prištinskih zvaničnika uputili su prethodno kritike na račun EU, tj. konkretno izjavu visokog predstavnika Džozepa Borelja, nakon najnovije akcije Kosovske policije tokom koje je na Severu Kosova došlo do sukoba između pripadnika specijalnih jedinica i građana.

U svojoj reakciji povodom dešavanja na Severu, Borelj je tada poručio da su "neprihvatljive jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost".

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija