Politika

Kurti: Srbija treba da pokaže snagu u ringu, EU da je osudi

Komentari

Autor: Kosovo onaljn, Fonet

25/10/2021

-

22:37 >> 22:48

Kurti: Srbija treba da pokaže snagu u ringu, EU da je osudi
Kurti: Srbija treba da pokaže snagu u ringu, EU da je osudi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da osude Srbiju što je uskratila bokserima sa Kosova da se takmiče na Svetskom prvenstvu u Beogradu.

"Srbija treba da pokaže snagu u bokserskom ringu, a ne na granici. Odluka da zabrani pristup našim sportistima na Svetsko prvenstvo u boksu 2021. predstavlja kršenje međunarodnih sportskih normi", naveo je Kurti na Tviteru.

On je pozvao EU i međunarodnu zajednicu da osude "diskriminatorski postupak Srbije".

 

 

Pethodno se oglasilo mnistarstvo spoljnih poslova institucija u Prištini, koje tvrdi da je kosovski bokserski tim nezakonito sprečen da uđe u centralni deo Srbije.

Prištinska Koha Ditore objavila je da je od kosovske delegacije traženo da dresove sa kosovskim obeležjima ostavi na administrativnom prelazu, što čelnici kosovske delegacije nisu prihvatili.

Predsednik Bokserskog saveza Srbije (BSS) Nenad Borovčanin izjavio je da se kosovski bokseri nisu ni prijavili za takmičenje na Svetskom prvenstvu u Beogradu i odbacio navode o zabrani njihovog ulaska u centralnu Srbiju kao pokušaje "politizovanja sporta, zloupotrebe i manipulacije".

"Tome u sportu nema mesta", rekao je Borovčanin Tanjugu.

Čeku: Nećemo dozvoliti da ovo prođe bez posledica

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku poručio je da Priština neće dozvoliti da zabrana kosovskim bokserima da učestvuju na SP prođe u tišini i bez posledica.

"Vlada Kosova poziva Međunarodnu boksersku asocijaciju i Međunarodni olimpijski komitet da sankcionišu organizatore prvenstva u Srbiji, a Evropsku uniju da hitno osudi Srbiju za ovaj veliki prestup nad našim sportistima i sportom uopšte", dodao je Čeku.

Naglasio je da zabrana ulaska bokserima sa Kosova u Srbiju i uskraćivanje nastupa na Svetskom prvenstvu predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih međunarodnih principa u sportu i osnovnih prava sportista Kosova od strane organizatora, koji postupaju po direktivi Vlade Srbije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija