Politika

Eskobar: SAD podržavaju brži pristup Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2021

-

17:35

Eskobar: SAD podržavaju brži pristup Zapadnog Balkana Evropskoj uniji
Gabrijel Eskobar - Copyright rs.usembassy.gov

veličina teksta

Aa Aa


Mnogi gledaju na Zapadni Balkan kroz prizmu devedesetih godina, dok Vašington to čini kroz prizmu 21. veka, izjavio je danas zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, uz poruku da je želja SAD da svih šest zemalja regiona postanu članice Evropske unije.

To su evropske zemlje, među kojima su neke ostvarile ogroman napredak i njihovo priključenje EU ne bi predstavljalo opasnost za postojeće članice Unije, već veliku priliku, rekao je Eskobar učestvujući, posredstvom video linka, na 11. beogradskom bezbednosnom forumu.

"Dok mnogi na Balkan gledaju kao na prostor konflikata 1990-tih, SAD ga posmatraju kao prostor 21.veka, pun prilika. Zapadni Balkan je imao značajan ekonomski rast. Privreda Srbije, zemlje koju najbolje poznajem, se od 2000. nije samo udvostručila, već se povećala čak sedam puta, a ima i dalje ogroman potencijal za rast. Fiskalni podaci su zadivljujući", objasnio je Eskobar. 

On je dodao da bi Zapadni Balkan trebalo da bude deo EU i da će se to dogodi uskoro.

"Zemlje Zapadnog Balkana su ekonomski i kulturno ostvarile neverovatan napredak i ubeđeni smo da ne predstavljaju rizik za Uniju, već priliku za saradnju", poručio je Eskobar.

Ukazao je da je EU pokretač mogućnosti i da je svaka zemlja koja je pristupila postala demokratskija, prosperitenija i stabilnija, a status kandidata pokrenuo je potrebne reforme.

Kaže da ne želi da se priča o Zapadnom Balkanu iz ugla prošlosti i devedsetih godina, već o regionu koji poseduje veliki potencijal.

"Tokom pandemije koronavirusa Srbi su išli na more u Albaniju, iz te zemlje su dolazili u Beograd da se vakcinišu. Ključ snažnog Balkana je inkluzija i saradnja. Mladi su u prošlosti napuštali Balkan, treba da im omogućimo da budu uspešni u svojoj zemlji. Sledeći Tesla i Pupin su već rođeni i pitanje je da li će živeti u Njujorku ili Beogradu i Sarajevu", istakao je Eskobar.

 
Prema njegovim rečima, adminstacija SAD će se fokusirati na one ljude koji žele da transformišu region i na koje može da se računa kao partnere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija