Politika

Obradović o izmenama zakona o zaštitniku građana: Nezavisnost obezbeđena osmogodišnjim mandatom

Komentari

Autor: FoNet

27/10/2021

-

12:07

Obradović o izmenama zakona o zaštitniku građana: Nezavisnost obezbeđena osmogodišnjim mandatom
Obradović o izmenama zakona o zaštitniku građana: Nezavisnost obezbeđena osmogodišnjim mandatom - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je danas da su predloženim zakonom o zaštitniku građana stvoreni pravni uslovi za unapređenje nezavisnosti i efikasnosti rada ombudsmana.

Obradović je, obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije, rekla da je to opšti cilj koji je postavljen u Akcionom planu za Poglavlje 23 i koji je na ovakav način formulisan i u godišnjim izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije.

Kako je navela, nezavisnost zaštitnika građana se unapređuje propisivanjem znatno dužeg mandata u odnosu na postojeće rešenje.

"Umesto petogodišnjeg mandata i prava reizbora, predviđeno je da mandat Zaštitnika građana bude osam godina, ali bez mogućnosti ponovnog izbora", rekla je Obradović.

Ona je rekla da se predloženim zakonom zaštitnik građana ovlašćuje da organu uprave, odnosno organu čiji rad kontroliše, podnese inicijativu za izmenu ili dopunu zakona i drugih propisa i opštih akata, ako smatra da do povrede prava građana dolazi zbog nedostataka u propisima, kao i da inicira donošenje novih zakona, drugih propisa i opštih akata kada smatra da je to od značaja za ostvarivanje i zaštitu prava građana.

Skraćeni postupak i propisani rokovi

Prema njenim rečima, novim zakonom propisano je da predsednik Skupštine Srbije objavljuje javni poziv svim zainteresovanim licima koja ispunjavaju zakonom propisane uslove da se prijave radi sticanja statusa kandidata za zaštitnika građana.

Isti princip je predložen i kada je u pitanju poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Budžetsko-finansijska nezavisnost zaštitnika građana unapređena je i propisivanjem da godišnja sredstva za rad ove institucije treba da budu dovoljna da omoguće njegovo delotvorno i efikasno ostvarivanje funkcije, kao i da se ne mogu smanjiti, izuzev ako se smanjenje sredstava za rad primenjuje i na druge korisnike budžetskih sredstava, objasnila je Marija Obradović.

Ona je rekla da su pri izradi zakona prihvatili inicijativu zaštitnika građana o uređivanju postupka pred tom institucijom po pritužbama građana, kako bi se stvorili uslovi za njegovo efikasnije i efektivnije postupanje u kontrolisanju uprave.

Predlogom zakona uvode se skraćeni i ispitni postupak i propisuju rokovi za postupanje zaštitnika građana, rekla je Obradović.

"Povećava se transparentnost rada vlasti"

Obradović je, obrazlažući Predlog izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, rekla da se unapređenjem pravnog okvira koji uređuje pristup informacijama od javnog značaja povećava transparentnost rada organa vlasti, tako što se na kvalitetniji i precizniji način uređuje objavljivanje informatora o radu organa vlasti, odnosno promoviše omogućavanje pristupa informacijama na proaktivnoj osnovi.

Predlogom je proširen krug subjekata kojima se utvrđuje status organa vlasti koji su u obavezi da postupaju po zakonu, u koji su uključene određene kategorije fizičkih lica sa javnim ovlašćenjima, poput javnih beležnika i javnih izvršitelja, javna preduzeća, ustanove, organizacije i druga pravna lica koja su osnovana propisom ili odlukom organa Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, uključujući tu i gradske opštine, privredna društva u većinskom državnom vlasništvu, privredna društva koja su u većinskom vlasništvu ili pod upravljačkom kontrolom ovih privrednih društava.

Predlogom zakona je predviđeno da se u organe vlasti uvrste i organi gradskih opština.

Izmenama i dopunama zakona predloženo je da se mandat poverenika sa sadašnjih sedam produži na osam godina, kao i da se ograniči na jedan mandat.

Komentari (0)

Srbija