Politika

Vučić: Kina i Srbija imaju izvanredne odnose koje krasi čelično prijateljstvo

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

12:28

Vučić: Kina i Srbija imaju izvanredne odnose koje krasi čelično prijateljstvo
Vučić: Kina i Srbija imaju izvanredne odnose koje krasi čelično prijateljstvo - Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

veličina teksta

Aa Aa

Zajednički projekti koje realizuju Srbija i Kina vredni su gotovo osam milijardi, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da dve zemlje imaju izvanredne odnose, da pružaju podršku jedna drugog, i jačaju trgovinske odnose.

Vučić je, posle razgovora u četiri oka sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem, i plenarnog sastanka delegacija dve zemlje, izrazio zadovoljstvo zbog posete, kako je rekao, velikog prijatelja, dodajući da je njihov razgovor dugo trajao, o svim temama.

"Zajedno sa Kinom imamo gotovo osam milijardi zajedničkih projekata", naglasio je Vučić u obraćanju novinarima.

On je dodao da Srbija i Kina podržavaju jedna drugu u međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i da je utrostručena trgovinska razmena u poslednjih pet godina.

"To sve govori o nivou naše saradnje", rekao je Vučić.

Dodao je da je Kina treći trgovinski partner Srbije, ali da raste "munjevitom brzinom",

"Imamo izvanredne odnose koje krasi čelično prijateljstvo. Hvala vama, i predsedniku Kine na podršci Srbiji", rekao je Vučić.

Naveo je da ga je posebno iznenadilo i obradovalo što je kineski ministar spoljnih poslova istakao neophodnost saradnje u inovativnim, modernim tehnologijama - robotici, veštačkoj inteligenciji.

"Na taj način, uz podršku Kine, Sbrija može da ide u korak sa najrazvijenijim zemljma sveta", poručio je Vučić.

Ji: Kinezi znaju da imaju "čeličnog prijatelja"

Kineski ministar spoljnih poslova poručio je da 1,4 milijardi Kineza zna da na zapadu evroazijskog kontineta imaju "čeličnog" prijatelja - Srbiju i da pod vođstvom izvanrednog lidera Vučića Srbija i srpski narod imaju kičmu i da će Kina i dalje čvrto podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

"Kina će i dalje čvrsto podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i nezavnost Srbije i stajati po tim pitanjima blisko uz sprski narod", kazao je Ji obraćajući se medijima u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića nakon sastanka delegacija dve zemlje u Palati Srbija.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

 

Ji je izrazio zadovoljstvo zbog posete Srbiji i naglasio da je Srbija danas za Kinu posebno mesto, jer su Kinezi vezani sa Srbijom i emotivn i da Sriju vide kao svog čeličnog prijatelja.

"Kinezi znaju da ima jedan izvanredan lider koji čvrsto čuva teritorijalni integritet, suverentitet i dostojanstvo svoje zemlje i nacije i institira na prijateljstvu sa Kinom, a to je predsednik Vučić", naveo je Ji.

Naglasio je da je Srbija i srpski narod imaju svoje pricipe i da su Kinezi ponosni što imaju takvog istinskog i dobrog prijatelja. Kako je rekao, dve zemlje pod strateškim vođenjem Vučića i Sija ne samo da imaju tradicionalno dobre odnose već imaju i "novu vitalnost", stabilno i neuništivo prijateljstvo. Dodao je da Srbija, takođe, pruža nedvosmislenu podršku Kini.

Ji je naveo da kineskia inicijativa Pojas i put već daje za obe strane, a posebno za Srbiju.

"Znamo da ima primedbi zbog saradnje Srbije i kine, ali imamo puno pouzdanja da ćemo istrajati na saradnji da je ono što radimo za obostrni interes", rekao je on i dodao da su dve zemlje na pravnoj strani istorije.

Dvodnevna poseta Srbiji

Ranije danas Vang se sastao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem sa kojim je potpisao Protokol o saradnji dva ministarstva.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

 

Šef kineske diplomatije doputovao je u sredu u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar Selaković.

Vang je prvog dana posete Srbije imao odvojene sastanke sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima i načinima njihovog produbljivanja i razvoja.

Komentari (0)

Srbija