Politika

Fon Kramon: Napretka u dijalogu između Beograda i Prištine neće biti pre izbora u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

14:19

Fon Kramon: Napretka u dijalogu između Beograda i Prištine neće biti pre izbora u Srbiji
Tanjug AP/Hadi Mizban - Copyright Tanjug AP/Hadi Mizban

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon smatra da će do napretka u dijalogu Beograda i Prištine doći u prvoj polovini sledeće godine, a taj napredak, odnosno očekivanja da će stvari, kako kaže, po tom pitanju biti lakše, vezuje za izbore u Srbiji.

Pri tome poručuje da je protiv bojkota predstojećih izbora u Srbiji.

"Trebaju nam snage koje će biti konstruktivne i koje će na sto izneti političku alternativu. Bojkot nije dobra ideja", poručila je Fon Kramon, koja u Beogradu učestvuje na Beogradskom bezbednosnom forumu, a jutros je razgovarala sa novinarima na radnom doručku u organizaciji European Western Balkans.

Fon Kramon smatra i da bezbednosna situacija na Kosovu nije loša i naglašava da je potrebno, pojačati implementaciju vladavine prava, kako ona definiše nedavne akcije kosovske policije, ne samo na severu, već na celoj teritoriji Kosova i da to je neophodno uraditi pre izbora.

"Uvek možemo debatovati o tome, ali generalno uvek sam za borbu protiv kriminala, protiv korupcije. Sve zemlje treba da pojačaju policijske snage u borbi protiv kriminala i korupcije, ne samo Kosovo i to ne samo na severu, već na celoj teritoriji Kosova", kazala je Fon Kramon za Tanjug.

"Ovo koči evrointegracije obe zemlje"

Kada je reč o dijaloga Beograda i Prištine Fon Kramon kaže da on zavisi od obe strane koje vode dijalog, ali i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Nadam se da će do finalnog dogovora doći uskoro jer ova situacija koči evrointegracije obe zemlje", kazala je Fon Kramon.

Navodeći da se ne očekuje da dođe do progresa u dijalogu pre izbora u Srbiji, Fon Kramon skreće pažnju i na predstojeće izbore u Francuskoj koje, kako kaže, treba sačekati i kako bi se videlo da li će doći do vizne liberalizacije za Kosovo.

Govoreći o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija, Fon Kramon je novinarima prenela da je Izveštaj veoma dobar, ali da je ona protiv otvoranja klastera ili poglavlja u ovom trenutku.

Nedovoljno transparentnosti u vezi sa Rio Tintom

Viola Fon Kramon, koja je evroposlanica iz reda Zelenih, danas ide i u Loznicu gde će razgovarati sa meštanima i ekspertima za zaštitu životne sredine o nedoumicama u vezi s kompanijom Rio Tinto i eksploatacijom litijuma u lozničkom kraju.

Kako kaže, tamo će razgovarati sa ljudima kako bi došla do još informacija u vezi sa celom situacijom.

"Još mi je rano da kažem da li podržavam to ili ne, danas ću ići tamo da razgovaram sa ljudima i dobijem još informacija od eksperata. Nažalost, mislim da u vezi svega toga nema dovoljno transparentnosti", kaže.

Fon Kramon dodaje da su ljudi uplašeni od potencijalne mogućnosti urušavanja životne sredine, ali da se sa druge strane ipak mora eksploatisati litijum.

"To se ne mora dešavati u Srbiji, ali ako je Srbija zainteresovana da bude jedan od dobavljača, fer je sagledati i tu opciju. Nisam za ili protiv toga, ali podržaću ljude na terenu koji su uplašeni od tog procesa", kazala je Fon Kramon.

Kako je danas saopšteno iz Stranke slobode i pravde Viola von Kramon je sa predstavnicima ove stranke održala sastanak o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija