Politika

Sastanak Radne grupe Beograda i Prištine o tablicama: Konkretni zaključci za šest meseci

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/10/2021

-

11:41

Sastanak Radne grupe Beograda i Prištine o tablicama: Konkretni zaključci za šest meseci
Sastanak Radne grupe Beograda i Prištine o tablicama: Konkretni zaključci za šest meseci - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Radna grupa ekspertskih delegacija Beograda i Prištine za registarske tablice održala je prvi sastanak u Briselu, a očekuje se da će konkretne zaključke predstaviti za šest meseci, objavio je danas na Tviteru specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Sastanak je, kako navodi Lajčak, održan u skladu sa sporazumom postignutim 30. septembra, a Radnom grupom predsedavaju njegovi savetnici.

"Radna grupa će se redovno sastajati i verujem da će konkretne zaključke predstaviti za šest meseci", naveo je Lajčak. 

Dogovoreno je da se drugi sastanak Radne grupe na nivou eksperata održi u drugoj polovini novembra, saopštila je danas Kancelarija KiM Vlade Srbije.

Današnji sastanak je prvi susret Radne grupe delegacija Beograda i Prištine, prema dogovoru postignutom 30. septembra nakon krize na severu Kosova, a na njemu je diskutovano o modalitetu, tehničkim pitanjima i opštim principima rada Radne grupe.

 

 

Kako je prethodno rekao Petar Petković, direktor kancelarije za KiM, 30. septembra je dogovoreno da se formira Radna grupa na čijem čelu je Evropska unija i gde su prisutne obe strane i Beograd i Priština.

Dodao je da će i jedna i druga strane imati po četiri člana u radnoj grupi, upravo za pitanja slobode kretanja, registarskih trablica i slično.

"Krećemo sa prvim sastankom na kojem će se razmatri sve što je neophodno za funkcionisanje Radne grupe da bi se došlo do predloga rešenja koje bi kasnije trebalo da bude usvojeno na visokom nivou", rekao je Petković uoči susreta.

Borelj i Bilinken pozvali na održivo spuštanje tenzija

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken, u zajednčkoj izjavi uoči današnjeg sastanka su pozvali na "održivo spuštanje tenzija" na KiM, pozdavljaju "borbu Kosova protiv korupcije i kriminala" i osuđuju "nasilje nad civilima, novinarima i policiji".

"Nakon poslednjih nedelja napetosti na severu Kosova, ohrabrujemo obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo”, navodi se u pisanom saopštenju dva zvaničnika.

Nakon prošlonedeljnog sastanka u Vasingtonu, Borelj i Blinken su u zajedničkom pisanom saopštenju pozvali na nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Naglašavamo važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rešavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova", stoji u saopštenju koje je objavio Stejt Department.

Stano: Cilj da se nađe trajno rešenje

Cilj dijaloga je, kako je rekao, portparol Evropske unije Peter Stano da se nađe trajno rešenje kada su u pitanju sloboda kretanja i registarske tablice.

Podsetimo, sporazum koji je postignut 30. septembra prekinuo je krizu koja je jedanaest dana trajala na severu Kosova, na aministrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, nakon odluke Prištine o zameni registarskih tablica. Na prelaze su tada poslate jedinice kosovske vojske ROSU, dok su građani stupili u celodnevne proteste postavivši barikade kojima su prelazi blokirani.

Nakon jedanaest dana, postignut je sporazum u Briselu uz posredstvo EU kojim je predviđeno da se za registarske oznake uspostavi privremeni režim nalepnica dok se ne postigne konačno rešenje. To znači da će obe strane prelepljivati nalepnicama simbole na tablicama druge strane. 

Takođe, tada je dogovoreno i da se formira Radna grupa koja bi u narednih šest meseci trebalo da dođe do dogovora oko trajnog rešenja za pitanje primene odnosno priznavanja registrskih tablica između Beograda i Prištine. Nalazi Radne grupe trebalo bi da budu razmotreni na sastanku dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

U Briselu napominju da će se sastanci iz okvira dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača i lidera, odvijati nezavisno od rada Radne grupe.

Na severu Kosova je i 13. oktobra došlo do novih sukoba nakon što je kosovska policija u severnom delu Kosovske Mitrovice započela akciju i upala u jednu apoteku u severnom delu grada. U gradu su se zbog toga oglasile sirene, građani su izašli na ulice, s policija je koristila šok bombe. Tada je Srećko Sofronijević iz Zvečana ranjen vatrenim oružjem i od tada se nalazi u bolnici.

Komentari (0)

Srbija